Футболистът е претърпял сърдечен арест, потвърди лекарят на отбора

Един от лекарите, спасили живота на звездата на датския национален отбор Кристиан Ериксен, е българин. Името му е Валентин Великов и е бил дежурен на стадиона по време на мача между Дания и Финландия в ролята на допинг-ченге. Именно той е сред хората, оказали първа помощ на изпадналия в безсъзнание датчанин. Това разкри чрез публикация във Facebook бившият капитан на „Лудогорец” Светослав Дяков. 
 

Той допълва, че истинските герои в онзи момент са били лекарите на футболния терен. Валентин Великов отказа интервю за NOVA с мотива, че договорът му с УЕФА не позволява това. Великов е бил лекар на футболните „Левски” и „Лудогорец”.

Д-р Великов е човекът с костюма, Снимка: БТА

Самият Ериксен вече е в стабилно състояние. Лекарят на футболния екип на Дания заяви, че той е претърпял сърдечен арест на терена. По думите му Ериксен е бил близо до смъртта. Причината за сърдечния проблем все още остава неясна. 

За най-голяма радост на всички, изпълнената с огромни емоции вечер в Копенхаген приключи с облекчение. Облекчение от това, че Ериксен, който припадна малко преди полувремето на мача от Евро 2020 на Дания срещу Финландия, е в съзнание и в стабилно състояние в болница.

Звездата на Дания колабира на терена, на трибуните се молят за живота му (СНИМКИ+ВИДЕО)

Минути преди края на първото полувреме, след странично хвърляне, Ериксен се строполи на земята, без никакъв контакт с друг играч. Реферът веднага прекъсна двубоя и извика лекарските екипи, а в това време капитанът на датчаните Симон Кяер оказа първа помощ на своя съотборник.

Докато Ериксен се бореше за живота си, играчите на Дания се наредиха около него, за да осигурят дискретност от над 15-те хиляди присъстващи фенове и милионите гледащи по телевизията. Много от играчите не можеха да скрият сълзите, а други се молеха. 29-годишният играч на миланския „Интер” в крайна сметка беше изнесен на носилка зад параван от финландското знаме и откаран в болница. Дори след мача, треньорът на Дания трудно скриваше емоцията.

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„Какво да ви кажа. Той си беше отишъл. Направихме сърдечна реанимация, тъй като това беше сърдечен арест. Колко близо бяхме - не знам. Върнахме го след дефибрилация. Аз не съм кардиолог, така че подробностите за случилото се и какво предстои по-нататък ще оставя на експертите”, каза лекарят на датския отбор Мортен Бозен.

Победата на Финландия беше помрачена от инцидента с Ериксен, но финландците се отнесоха с уважение към съперниците си.

„Днес беше голям ден за нас, финландците. Не се чувстваме толкова щастливи, колкото би трябвало, заради инцидента с Ериксен”, сподели фен.

След като най-накрая дойде новината, че Кристиан Ериксен е дошъл в съзнание, играта беше подновена по настояване на двата отбора. След края му датски медии написаха - „Дания загуби. Но животът победи”.

ИСТИНСКИ ГЕРОЙ: Целият свят аплодира капитана на Дания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Състоянието на Ериксен е стабилно, в болница е (ВИДЕО+СНИМКИ)

Приятелката на Ериксен - обляна в сълзи на терена (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С ЕРИКСЕН ЧЕТЕТЕ ТУК