Атанас Атанасов даде брифинг пред журналисти

“Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също така и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения”. Това заяви пред журналисти освободеният шеф на разузнаването Атанас Атанасов.

По думите му има реално смесване на различните власти и институции. „Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, именно защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване, не отговарят на истината”, категоричен бе Атанасов.

Освободиха председателя на Разузнаването

Според него се намираме в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на избрания от него кабинет. „Има множество примери, в които се нарушава дори конституцията”, подчерта той.

„Явно, че ползването на конституционното право се възприема като уронване на престижа. Всички държавни служители трябва да го имат предвид за в бъдеще. Имах възможност на втората среща да обясня на министър-председателя причините за моя отпуск, които са дълбоко семейни и лични и не бих искал да ги коментирам пред медиите. Нека всички държавни служители да внимават, когато се възползват от конституционното си право на отпуск”, категоричен беше Атанасов.

След денонощно заседание: Съдът остави обвинените в шпионаж в ареста

Той подчерта, че работи за България от 27 години и правителството на Бойко Борисов е било просто поредното. „Бих посъветвал всички да се съобразяват с отправянето на критики и обвинения. Успешната работа срещу зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав на службите”, подчерта освободеният шеф на Разузнаването.