Поразява ли COVID-19 вестибуларния апарат?

Нараства броя на хората с оплаквания от световъртеж. Специалистите казват, че световъртежите са характерни за по-студените месеци. Защо тогава  в началото на лятото все повече са онези, които ги мъчи световъртеж. И поразява ли COVID-19 вестибуларния апарат? По темата говори д-р Даниела Меджидиева, началник на отделението по професионални УНГ болести и отоневрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

По нейните думи световъртежът е симптом на много и различни заболявания на вестибуларния апарат, а се забелязва и пост COVID-ен синдром, който уврежда вестибуларния и слуховия анализатор.

"Има сезонни световъртежи по-често адресирано към жените през пролетта и есента. Засяга вътрешното ухо. То се предава генетично", обясни тя.

Защо продължава продажбата на добавки за отслабване с опасното вещество сибутрамин

Отоневрологът сподели, че хроничните вестибуларни нарушения се проявяват най-вече през пролетта. А промяната на налягането също оказва влияние.

Световъртежът може да бъде симптом на две големи нарушения за вестибуларния апарат - периферно засягане - ангажира вътрешното ухо и директно засягане.

Д-р Меджидиева обясни и каква е разликата между световъртеж и замайване.

"Говорим за връщателен световъртеж, потъване, замаяност, всички тези форми един пациент може сам да ги уточни". 

Изследване на контрола на движението и провокация на вестибуларния апарат чрез въртящ се стол, са сред методите на диагностика.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.