В Маями се проведе най-голямата биткойн конференция

Хиляди хора от цял свят присъстваха на най-голямата биткойн конференция досега, която се проведе в Маями. По време на събитието кметът на града излезе с предложение да изплаща заплатите на всички желаещи служители в общината под формата на биткойн. Друго революционно предложение e и данъчните плащания също да бъдат в криптовалута.

Ейдриън Грениер е холивудски актьор, познат на широката публика от сериала „Антураж” и „Дяволът носи „Прада”. След повече от 20 години прекарани в Холивуд, актьорът сега има друга мисия. Напускайки света на голямото кино, Ейдриън сега живее в Тексас, където се чувства много щастлив и спокоен. Актьорът закупува земеделска земя, на която в момента има собствена ферма и неговата мисия е да създаде общество, в което всички живеят, за да си помагат, а биткойн ще бъде основната им валута за разплащания.

„В хода на историята има много модели на това как хората са живели заедно в общност. Те са споделяли пространството, земята, работата и отговорностите си. Сега, с разширяването на света и колонизацията, сякаш станахме по-изолирани, по-самотни и душевно болни. Всичко това се случва, защото вече не сме свързани едни с други и с природата. Нашата идея е да променим това, използвайки технологията и инструментите, с които разполагаме в момента, за да построим нови обществени системи”, обясни Грениер.

Един от най-големите поддръжници на биткойн е известният инвеститор и предприемач Тим Дрейпър. Той е един от най-ранните инвеститори в много технологични компании, като Skype, Hotmail, Twitter, Tesla, Space X, Robin Hood, Coin Base и много други.

„На тази биткойн конференция още веднъж припомняме, че биткойнът символизира свободата и доверието. Ако българските лидери наистина искат да изградят икономическа система, която да е основана на партньорство, те ще приемат употребата на биткойн като валута и ще купят от нея за хазната на страната. По този начин България ще може да плати дълговете си и да стане богата и да привлича всички предприемачи”, смята инвеститорът и предприемач Тим Дрейпър.

На конференцията възникна и въпросът как да застраховаме биткойните си. Големи инвеститори, които притежават повече от 3 милиона долара в биткойна, могат да се доверят на компанията „Нокс”, чиито създател е българинът Александър Даскалов. Той емигрира с родителите си в Канада, когато е само на 6 години. Завършва престижен университет и се занимава с компютърно програмиране.

„Ако някой загуби или му откраднат биткойните, той няма как да си ги върне обратно. Целта на биткойна не е да си го купиш, за да станеш богат. Истинската му цел е да произведеш оптималното количество пари. Мисля, че онези, които вярват, че криптовалутите със сигурност ще те направят богат, разводняват истинския им смисъл”, обяснява Даскалов.

Една от най-големите компании в света – „Bitfarms”, която се занимава с биткойн майнинг също беше на конференцията. В момента тя притежава пет огромни сгради с майнинг машини в Канада, а енергията, която се използва за захранването на машините, идва изцяло от водата. В момента оборудването, с което разполага, може да изкопае между 8 и 9 и половина биткойн на ден.

„Когато говорим за биткойн е редно да припомним, че имаме доста свободен пазар. Точно заради това е налице възможност да правим прогнози за по-голям период от време. Не можем да кажем същото за златото, например. Никой не знае колко злато има днес или колко ще има утре и след дори след 100 години. Мисля, че в бъдеще все повече хора ще се доверят на биткойна”, прогнозира Бен.

В екосистемата на криптовалутите вече съществуват и компании като „Trade the chain”, които използват изкуствен интелект и събират информация от 3 000 сайта на всеки 2 секунди. Резултатът е предсказване на цената на валутите в рамките на един час с 95 процента точност. Райн Горман, който е един от създателите разказва повече.

„Работим с всякакви хора, без значение от възрастта или количеството инвестирани средства. Стараем се еднакво, когато става дума за клиенти, инвестирали стотици и с тези, инвестирали милиони от финансовите си средства. Всичко зависи от това каква информация имаме и как работим с нея”, каза Горман.

Един от най-страстните поддръжници на биткойна е Александър Светски, чиито родители са от Македония. Той е роден и израснал в Австралия, от малък се интересува от финанси и само когато е на 20 години успява да изгуби почти половин милион долара, инвестирайки в акции, опции и други финансови инструменти. В последствие се съвзема и минава през бизнеса на възобновяемите енергийни източници, за да стигне до най-голямата му страст – биткойнът.

„Виждам биткойна като нещо, което всеки трябва да има. Не мисля, че в момента хората разбират колко голямо нещо са биткойните. В близко бъдеще всичко, което притежаваме, ще бъде оценявано в тази криптовалута. Дори е възможно в бъдеще с 1 биткойн да си купиш държава с размерите на България, Македония и Гърция и взети заедно. Ще можеш да си купиш цялото Маями за един биткойна”, завършва Светски.

Репортер: Диана Тодорова