Специалистите предупреждават за нова вълна и препоръчват масова имунизация

115 са новите заразени с коронавирус у нас. Направените изследвания са малко над 20 хиляди, което означава, че процентът на положителните проби е 0,6 на сто. Излекуваните за последните 24 часа са 117. Има и 13 починали с инфекция.

Над 100 нови случая на COVID-19 у нас

Специалистите предупреждават за нова вълна на епидемията и препоръчват масова имунизация. Междувременно ново проучване даде надежда, че РНК ваксините могат да осигурят траен имунитет срещи коронавируса.

Изследване на американски учени е на път да даде отговор на един от най-задаваните въпроси, а именно - колко дълготраен имунитет изграждат ваксините срещу коронавирус и по-конкретно тези, които са създадени на базата на информационна РНК.

"Ню Йорк Таймс": Ваксините на Pfizer и Moderna може да осигурят доживотен имунитет

„Много обещаващо проучване, вероятно ще докажат един дълготраен имунитет - пожизнен.  Ако всички ваксинирани или голям процент от ваксинираните имат доживотна протекция, това означава, че обществото ще бъде предпазено завинаги от COVID-19”, смята д-р Христиана Бацелова - епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

Учените установяват, че препаратите на Pfizer и Moderna дават дълготрайна защита срещу новите варианти на вируса.

„Те доказват, че дори на 4 месец от поставяне на първата РНК ваксина, в лимфните възли има активна протекция, а те са отговорни за пожизнената протекция срещу различни микроорганизми”, обясни д-р Бацелова.

А докато проучванията в тази посока продължават, специалистите у нас призовават за масова имунизация.

Проф. Кожухарова: Към края на август ни очаква нова вълна на COVID-19

„Практиката показва, че две дози много по-добре предпазват. Моралът изисква, когато ти дават възможност да се предпазиш от заболяване, евентуално от смърт, да предпазиш близките си”, каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Една от причините, които изтъкват, е задаващата се нова вълна.

„Доказването на „Делта” вариант е действително червена лампичка не само за здравната система, но и за цялото общество. Това е нещо, което ни алармира. Към момента ситуацията е много добра, но в края на август ни очаква нова вълна”, предупреди тя.

Затова и препоръката е ваксинацията да се направи през лятото, за да е защитен организмът през есента,когато се очаква нов пик на епидемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК