Това показва доклад на Националния център по обществено здраве и анализи

Лошото управление на COVID кризата е сред причините за високата смъртност у нас. Това показва доклад на Националния център по обществено здраве и анализи, който беше изискан от здравния министър.

Едно от заключенията е, че решенията за мерките са били политически, а не медицински.

Анализът на здравното обслужване обхваща периода 1 март 2020 - 31 май 2021-ва. През това време живота си са загубили малко над 166 хиляди българи между 60 и 89 години.

ОЦЕНКА ЗА РАБОТАТА НА НОЩ: Част от решенията на щаба били политизирани (ВИДЕО)

„Смъртността от COVID дърпа общата смъртност. Смъртността от COVID-19 е 123,4% на 100 000 души”, обясни проф. Христо Хинков.

Според доклада причините за високата смъртност са комплексни. Това са нереформираната здравна система, големия брой хронично болни пациенти и лошото управление на кризата.

„Цялостното впечатление е, че тези заповеди следват политико-популистка целесъобразност, а не медицинската логика на най-високо правителствено ниво”, добавя проф. Хинков.

Националният оперативен щаб също не е подминат. Заключенията са, че е свършена много работа, но има и много сериозни пропуски.

„Там няма достатъчно инфекционисти, вирусолози, достатъчно епидемиолози, които да променят решенията в посока на това да има медицинска логика във вземането на решения”, обясни още Хинков.

 

 

Липса на концепция за справяне с пандемията, непоследователност в мерките и спад на прегледите и хоспитализациите са част от изводите в доклада. Междувременно стана ясно, че се готви цялостен план  за противодействие при следваща вълна на епидемията, който ще бъде обявен до дни.

„Той включва инвестиции, кое се отваря, кое се затваря, при какви нива и как участва болничната помощ. За да не се повтарят допуснатите грешки през миналата година, коствали живота на 160 хиляди души”, каза министър Кацаров.

От ГЕРБ обявиха, че твърденията на Кацаров са "поредната предизборна манипулация на предизборния щаб на Румен Радев, в лицето на служебния кабинет. И поставиха въпроса защо всеки ден се хвърляли недоказани обвинения, но не се сезират компетентните органи.

А бившият здравен министър Костадин Ангелов отговори на министър Кацаров:

„Имам чувството, че Тодор Колев е пял песните си за днешните фалшиви герои. Нека си спомним и един велик филм – Господин за един ден. Това са днешните управляващи. Господа за един ден. Фалшиво преоблечени герои от миналото, които искат да ни ограбят бъдещето. Днес един от т.нар. министри и доктор, който не е практикувал медицина повече от 20 години, преразказа един доклад. България не се била справила с COVID кризата. Мишките изпълзяха от дупките си, в които се криеха през септември, октомври и ноември”, заяви той от Шумен.