Задавянето се наблюдава най-често при най-малки деца и при най-възрастни хора

Без значение колко добър родител сте, от неприятности и опасни ситуации никой не е застрахован. Ето защо трябва да знаем как да помогнем на детето си в случай на опасна ситуация. 

Задавянето се наблюдава най-често при най-малки деца и при най-възрастни хора. При бебетата защото още няма изградена мускулатура, която да помага за преглъщането на по-твърда храна и по-големи парчета, а при възрастните – поради отпускането на тази мускулатура. 

При бебетата се случва обикновено когато започват да преминават към по-твърда храна. Запазването на самообладание и хладнокръвие е много важно. 

Трябва да се види дали детето може да поема въздух. Най-добрият вариант е то да е в изправено положение. Ако може да поема въздух, оставяме го да се изкашля и го наблюдаваме. Ако не може – поставяме го върху ръката си, подкрепяме с ръка брадичката, без да го стискаме. Навеждаме надолу, главата по-ниско от нивото на тялото и с меката част на дланта извършваме удар между двете плешки. След това проверяваме дали е изкашляло, и така максимум 5 удара. 

Ако няма резултат прехвърляме бебето върху другата си ръка. С два пръста върху гръдната кост силно притискаме надолу. Ако не се оправя, отново 5 удара. Така се редуват 3 цикъла на удари и притискания. След това се обаждаме на 112.  

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.