Броят на момичетата, които искат да тренират този спорт, постоянно се увеличава

В разгара на Европейското първенство футболът става все по-популярен сред жените. Според девическите клубове у нас, броят на момичетата, които искат да тренират този спорт, постоянно се увеличава.

За Евдокия Попадинова футболът е всичко – вдъхновение, страст и начин на живот. А любовта си към играта открива като малка.  „На улицата обичах доста да си играя с момчетата и реално така започна моята страст към футбола“ , разказва тя. 

Скоро след това започва да мисли за футболна кариера. Първоначално баща й опитва да я разубеди. „Той не е искал аз да се разочаровам“, твърди Евдокия.  

Дете влезе в британския олимпийски отбор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Години по-късно българката вече е в цветовете на италианския гранд Наполи. "Не гледам чак толкова на себе си като на някаква звезда, а по-скоро искам да вдъхновявам хората“. 

По стъпките на Евдокия са тръгнали и други млади българки – като сестрите Полина и Бианка. 

„Започнах да играя футбол на 4-годишна възраст.  Просто обичам да вкарвам голове“, казва Полина. 

Според треньорката им все повече млади момичета у нас искат да се занимават с футбол.

Майки от Добрич искат спортна площадка за деца с увреждания (ВИДЕО)

„Екипировката си я закупуваме ние. Отборите все още са нови и не е толкова високо нивото“, категорична е Божия Ноева, треньор на "НСА" - девойки.

Според Евдокия част от проблема е, че женският футбол все още не е добре приет на Стария континент. „В Европа като кажеш, че се занимаваш с футбол, реакцията е: защо в такъв мъжки спорт?“. 

Затова тя е решена да дава пример на терена с таланта си. А за младите български момичета има послание: „Футболът не е само мъжки спорт“.