От Съвета на директорите твърдят, че болницата се управлява абсолютно непрозрачно, каза още той

„Не може такава голяма държавна болница като „Пирогов” да се управлява еднолично. От Съвета на директорите твърдят, че не им е предоставено помещение и не са им предоставени материали, които ги касаят”. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Балтов след отстраняването му: Пълна изненада не е имало

„Според Съвета на директорите „Пирогов” се управлява абсолютно непрозрачно. Балтов крие множество материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти", каза още д-р Петров.

 

„Конкретният повод за отстраняването на проф. Асен Балтов е проверката на НЗОК, при която имаше един междинен доклад, който получихме преди 3-4 седмици. Сега получихме и окончателния, който потвърждава констатациите”, обясни д-р Петров.

По думите му има достатъчно доводи за смяната на проф. Асен Балтов.

„Практиката показва, че когато по определени критерии се смени едно ръководство, след това излизат много фрапиращи факти. Има и един междинен одит в „Лозенец“, той ще излезе след няколко дни“, каза още зам.-министър д-р Петров.

Медици от „Пирогов” блокираха булеварда пред болницата (ВИДЕО)

„Не мога да приема един директор да олицетворява това като атака срещу болницата и лекарите. Това, което е правил управителят и ръководството на болницата, няма общо с дейността на лекарите, за която всички ние трябва да благодарим“, каза още той.

 

 

Запитан дали е възможно директори на отделения да са знаели за фиктивни пациенти, д-р Петров отговори: „Възможно е. При проверката прави впечатление,  че това се касае основно по две клинични пътеки – „Бъбречна недостатъчност“ и „Чернодробни заболявания“. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор“.

„Най-вероятно ще излязат и други факти, които не могат да се констатират, докато Балтов е изпълнителен директор. Фактите показват, че той пречи на дейността на Съвета на директорите", категоричен бе д-р Димитър Петров.

Нарушения в „Пирогов”, болницата ще връща над 1 млн. лв.

На въпрос дали зад отстраняването на проф. Балтов се крие някакъв политически или личен мотив, той отговори: „Ние не сме политически кабинет. Ние сме експертен кабинет на служебно правителство. Тук няма партийни кадри в момента. Когато директорите не си вършат работата, не трябва да считат, че това е политически уволнение. Става въпрос за няколко болници, при които сме предприели действия след конкретни данни за нарушения”.

По думите на д-р Петров самият той не е разговарял лично с проф. Балтов. „Здравният министър го е предупредил отдавна, че потвърдят ли се констатациите от междинния доклад, той ще реши да го освободи заради неефективен контрол върху дейността”, каза още той.

Отстраниха шефа на "Пирогов"

Зам.-министър д-р Петров коментира и факта, че проф. Балтов ще обжалва отстраняването си. „Не очаквам след обжалването основанията да изчезнат. Очаквам да се появят нови”, каза той. И допълни: „След като влезе нов Съвет на директорите в „Лозенец се твърдеше, че това е ход срещу цялата болница и лекарите. Ние констатирахме че там няколко човека са взимали огромни средства за дълготрайно материално стимулиране, а останалата част не са вземали. Новият Съвет направи нова схема и от този месец има справедливо разпределение на средствата и мисля, че хората са много по-доволни от това. Подобен процес започва в момента в „Александровска”, такъв ще има и в „Пирогов”.

Заместник-министърът на здравеопазването обяви, че има и множество случаи на служители на „Пирогов”, на които са пускани истории за заболявания в период, в който са били на работа. "Имаме подобни сигнали и за други болници, НЗОК вероятно ще ги провери”, добави той.