Младежът е първият клиент на "Блу ориджин", който ще плати за космическия си полет

Младеж на 18 години ще стане най-младият астронавт в историята, като ще се отправи към ръба на Kосмоса с американския милиардер Джеф Безос на 20 юли, съобщиха АФП и Ройтерс, като цитираха съобщение на космическата компания "Блу ориджин" на Безос.

Компанията на Джеф Безос получи лиценз за полети на хора до Космоса

Оливър Дамен, който е завършил гимназия през 2020 г. и очаква разрешително за пилот, е първият клиент на "Блу ориджин", който ще плати за космическия си полет. Той обаче не е анонимният победител в търга за място на борда на суборбиталния кораб "Ню шепард" срещу 28 милиона долара. Този пътник е пожелал да бъде запазена анонимността му и ще лети до Kосмоса при бъдеща мисия, съобщиха от компанията.

СТАРТ НА КОСМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ: Корабът на Ричард Брансън с първи полет (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Това бележи началото на търговските операции на "Ню шепард", обяви шефът на компанията Боб Смит. "Оливър представя новото поколение, което ще ни помогне да проправим път към Kосмоса", добави той.

Дамен мечтае за Kосмоса, Луната и ракети от четиригодишен, става ясно от прессъобщението на космическата компания. Той ще учи физика и мениджмънт на иновациите в университета в Утрехт, Нидерландия, от месец септември. Бащата на младежа Юш Дамен е основател и изпълнителен директор на компанията за инвестиционен мениджмънт "Самърсет кепитъл партнърс". Той е платил мястото в полета и е избрал да го заеме Оливър. От "Блу ориджин" отказаха да уточнят каква сума е платил бизнесменът.

Безос, Брансън и Мъск: Кой ще спечели надпреварата в космическия туризъм?

Бъдещият студент ще се отправи на полет заедно с основателя на "Блу ориджин" Джеф Безос, с брат му Марк и с най-възрастния бъдещ астронавт в историята - 82-годишната Уоли Фънк. Автономният суборбитален апарат "Ню шепард", който е комбинация от ракета и капсула, е с дължина малко над 18 метра. Той ще излети от площадка в Западен Тексас, САЩ, на 20 юли. 

Източник: БТА