За какво да се внимава в жегите край морето

Предупреждения за голяма опасност от нови пожари.  Най-уязвимите  райони в страната са централните части на Дунавската равнина, долината на река Струма и Югоизточна България. Температурите тръгват нагоре, а според прогнозата на някои места термометрите ще показват до 40 градуса.

Жеги и опасност от пожари

И туристите по морето ще усетят очакваните през тази седмица високи температури. И въпреки че жегите са по-поносими край морския бряг, те са безопасни само за хората в добро здраве. 

Изложени на най-трудни условия през летните горещници са имено спасителите на плажа, които освен че са на открито при тежките метеорологични условия, са и на работа. Морските гардове споделят че балансират с течности и разхлаждане в морето, но повтарят това, за което апелират и медиците.

"Случват се да припадат в морето, някои получават инсулти. Случвало се е. Три четири случая имаше инсулти във водата. Пак поради много високите горещини. Такива хора с ниско кръвно или възрастни не трябва да посещават плажа в това време от 10 до 16 следобяд", казва  спасителят Веселин Илиев.
 
Спасителите на плажа са категорични и че комбинацията на алкохол и слънце води точно до това - колабиране и често фатални последици. И споделят, че по време на жегите вместо да следят за живота на туристите в морето, се налага да са ангажирани и на пясъчната ивица.
 
Веселин Илиев споделя, че търсят загубени деца, справят се с побоища на плажа
 
А според плажуващите, най-добрата рецепта против големите жеги е простичка: Вода, сладолед, чадър, море, повече течности, повече на море.

Предупреждение за опасни жеги в Гърция (СНИМКИ)
 
Опасенията на плажуващите, че солената вода ще навреди на кожата им пък се оказват неоснователни.

"Солената вода, напротив, аз съм доволна, на мен ми става по-хубава кожата. Солена вода и слънце на мен ми става по-хубава кожата", казва плажуваща.
 
Според летуващи на морето никога не е толкова горещо колкото вътрешността на страната.

Медици напомнят, че при здравословни проблеми плажът и разхлаждането в морето не са препоръчителни.

Репортер: Елена Танева