По думите му хората са забравили за вируса

„Около 50% от случаите на COVID-19 в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант доста се различава от британския по своето разпространение, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев. 

Отново ръст на заразените с COVID-19 у нас

Специалистът открои и основните симптоми на Делта варианта на COVID-19.

„Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако проявявате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация. „Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

Той коментира и изказването на здравния министър Стойчо Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

„Първо, аз не съм член на Щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари... И точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако през пролетта на 2020 г. не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава”, категоричен бе проф. Кантарджиев. И добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява.

„Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща”, смята още Кантарджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Удължават извънредната епидемична обстановка

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК