Напрежението остана до самия край на пленарния ден

Нова серия скандали в парламента. Темата – използвани ли са СРС-та по време на предизборната кампанията взе връх и депутатите спориха дълго. Напрежението остана до самия край на пленарния ден. Правилата за работата на депутатите отново доведоха до остри изказвания.

От ГЕРБ и ДПС поискаха да се разследва работата на службите. И от двете партии твърдят,  че имат данни за оказан натиск по време на предизборната кампания. В дебата, който продължи повече от 2 часа, името на служебния министър Бойко Рашков зае основно място.

НС отхвърли създаването на комисия за подслушване на хора в предизборната кампания

„Негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати и на вратата на всеки гражданин, когато сте от другата страна на неговата палка”, заяви Маноил Манев.

„Това свърши служебното правителство, че ви ограничи този вот, от който вие вкарвахте народни представители без да имате тяхната подкрепа”, каза Георги Свиленски.

„Видите ли имало репресия срещу ГЕРБ. Това е моментът, в който аз пускам сълза от умиление”, коментира Николай Хаджигенов.

От ДПС обявиха, че имат данни за указан натиск, а от „Има такъв народ” ги атакуваха. „Не случайно загубихте изборите в Кърджали и то точно от „Има такъв народ”, посочи Тошко Йорданов.

„Този не може да бъде представа за български вътрешен министър. Този е последният, който може да бъде образец дори с държанието си тук”, каза Йордан Цонев.

Филип Станев представи приоритетите на ИТН пред НС

„Защо се налага в парламента да се създават толкова много комисии, които да дублиран работата на прокуратурата”, коментира Христо Иванов.

Гласовете на мнозинството надделяха и желанието на ГЕРБ и ДПС ще остане в архива на парламента.

Предложенията за сливане на комисии с цел оптимизация на бюджета дадоха нов тласък на емоциите. „Да направим 240 комисии. Всеки да си е председател на комисия сам на себе си и да продължим да говорим за съкращаване на държавната администрация”, каза Татяна Дончева.

„Най-много сълзи се проливат от сбъднати мечти, дами и господа”, заяви Десислава Атанасова.

След това настана хаос заради спорове за кворума в зала.