Причината е разследването в болницата

Родители на трансплантирани деца с писмо до президента. Заради разследването в болница „Лозенец” от два месеца не се извършват чернодробни трансплантации и сложни спешни операции на деца. Единственият вариант за родителите остава лечение в чужбина. 

Божидара се ражда едва 630 грама, а в последствие развива портална хипертония. Състоянието на 3-годишното момиче се влошава и единствената алтернатива за нея е сложна операция. До момента подобни интервенции у нас извършват само екипите на правителствена болница. От началото на лятото обаче - те са временно спрени.

ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец“

„На този етап няма кой да извърши тази операция в България”, казва Зорница Митева - майка на Божидара.

Единственият вариант за 3-годишното момиче е операция в чужбина. „Вчера подадох документи в Здравната каса. Казаха ми, че сега трябва да се изчака, за да се пусне искане за чужбина и вече, ако се отзове болница в чужбина”, допълва Митева.

Божидара не е изолиран случай. Още няколко деца чакат за сложни интервенции, а две бебета са в листата за чернодробни трансплантации. Всички те трябва да търсят алтернатива в чужбина. Затова родители на трансплантирани деца решават да изпратят писмо до президента.

„Трябва ли децата да преминават през всичко това при положение, че това може да бъде извършено тук, в България, в болница „Лозенец” , казва Деница Димитрова. И допълва: „Трябва ли децата да пътуват в чужбина, да чакат подготвяне на документи, да чакат Здравната каса и да има пътуване по самолети”, допълва тя.

Болница "Лозенец" официално е с ново ръководство (ВИДЕО)

Новият директор на болницата обясни, че трансплантациите са временно спрени заради разследването в болницата. То трябва да установи имало ли е нелегални трансплантации в лечебното заведение. За да не се спира лечението на децата се водят преговори с трансплантационен център в Германия

„Докато за тези органи не се произнесат със заключение, съгласете се, че в такава обстановка точно такава дейност не би трябвало да се извършва без да има подкрепата именно на такъв европейски център”, каза доц. Радосвет Горнев.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

Очакванията му са до края на септември работата с деца в болницата да се върне в стария си ритъм. „За нас това е кауза. Тази кауза заслужава влагането на всички усилия”, категоричен е Горнев.

Майката на Божидара обаче не може да чака. Надява се детето й да бъде оперирано възможно най-скоро, въпреки че не знае как ще покрие разходите си.

От Министерство на здравеопазването отказаха коментар.