Преди това беше приета актуализация на бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите от комисията по финанси приеха на първо четене актуализацията на бюджета.  Сега предстои това да се случи и в пленарната зала.

Три комисии в парламента разглеждат актуализацията на бюджета (ВИДЕО)

Разчетите на служебното правителство показват, че ще се съберат повече от 2 млрд. лева. Затова държавата е готова да похарчи извънредно 1,8 млрд. лева. Парите ще отидат основно за здравеопазване и за подкрепа на бизнеса при четвъртата вълна на коронавируса.

Най-много ще отидат за социални плащания – 575 милиона. С тях целта е да се повишат пенсиите и минималната да стане 340 лева, а максималната - 1500 лева.

Предвиждат се 430 милиона лева за подкрепа на бизнеса, 355 милиона за здравеопазване, 120 милиона за НЗОК. 231 милиона са в графата „други разходи.” 133 милиона лева са предвидени за евентуално два тура на президентския вот.

„Ние ще предложим за времето на извънредната епидемична обстановка добавката от 50 лева да стане 100. По този начин пенсионерите ще са по-добре. Това ще има временен характер и няма да носи последствия в годините”, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„Не бих коментирал предложението от 50 на 100, тъй като това е свързано с допълнителен финансов ресурс, който не мисля, че в момента е наличен”, заяви социалният министър Гълъб Донев.

„Промените, които са заложени в бюджета на НОИ с актуализацията на пенсиите, се побират в бюджетната макрорамка за 2022 година. В бюджета при 3% дефицит, който е изискуем от ЕС, остават 3,3 милиарда за допълнителни политики. Дали ще са за COVID мерки е отделен въпрос”, заяви финансовият министър Асен Василев.