Държавата е готова да похарчи извънредно 1,8 млрд. лева

Актуализацията на държавния бюджет е основна тема в парламента днес. Депутатите от три комисии в Народното събрание започнаха ударна работа върху сметката на държавата. До момента депутатите приеха финансовите рамки на НЗОК и Държавното обществено осигуряване.

Разчетите на служебното правителство показват, че ще се съберат повече от 2 млрд. лева. Затова държавата е готова да похарчи извънредно 1,8 млрд. лева. Парите ще отидат основно за здравеопазване и за подкрепа на бизнеса при четвъртата вълна на коронавируса.

Дебат имаше и по темата с пенсиите.

„Ние ще предложим за времето на извънредната епидемична обстановка добавката от 50 лева да стане 100. По този начин пенсионерите ще са по-добре. Това ще има временен характер и няма да носи последствия в годините”, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„Не бих коментирал предложението от 50 на 100, тъй като това е свързано с допълнителен финансов ресурс, който не мисля, че в момента е наличен”, заяви социалният министър Гълъб Донев.

„Промените, които са заложени в бюджета на НОИ с актуализацията на пенсиите, се побират в бюджетната макрорамка за 2022 година. В бюджета при 3% дефицит, който е изискуем от ЕС, остават 3,3 милиарда за допълнителни политики. Дали ще са за COVID мерки е отделен въпрос”, заяви финансовият министър Асен Василев.