„Животите, които изгубихме днес, са пожертвани за свободата”, каза Байдън

Най-малко 90 са жертвите на двойния атентат на летището в Кабул, извършен вчера. Ранените са 150. 13 от загиналите са американски военни, а 28 - представители на талибаните. От Ислямисткото движение обявиха, че започват да монтират наблюдателни кули край летището, за да гарантират сигурността.

„Животите, които изгубихме днес, са пожертвани за свободата”, обяви американският президент Джо Байдън.

Няколко взрива в Кабул взеха десетки жертви, ИДИЛ пое отговорност (ВИДЕО+СНИМКИ)

Америка скърби за убитите американски военни. Знамето на Белия дом беше свалено наполовина заради загиналите в Афганистан.

„Тези американски военнослужещи, които пожертваха живота си - това е често използвана дума, но тук е напълно подходяща, бяха герои. Герои, които са се включиха с опасна, безкористна мисия за спасяване на живота на другите”, добави Байдън.

Отговорност за атентата пое групировката ИДИЛ - Хорасан. „Заплахата от ИДИЛ е изключително реална. Говорим за това от няколко дни. Сега я видяхме да се материализира чрез истинска атака”, посочи генерал Кенет Маккензи от централното командване на САЩ. 

 

 

Една бомба е избухнала в хотел, а втора на пропускателен пункт на летището, където се били наредили хора, опитващи се да напуснат страната. „След като са успели да стигнат до пехотинците на входа на базата, значи има пропуск някъде”, уточни Маккензи. 

Администрацията на президента Байдън е готова да отговори на смъртоносните атаки. „Подготвени сме да предприемем действия срещу тях. 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата ги издирваме”, обясни още генералът. 
 

 

Въпреки атентатите, няма никаква причина крайният срок за изтеглянето - 31 август, да бъде удължаван, каза представител на талибаните. Байдън също обяви, че срокът ще бъде спазен и се закани: „Онези, които извършиха тази атака, както и всеки, който иска да навреди на Америка - искам да знаете това: „Ние няма да простим. Ние няма да забравим. Ние ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите”, категоричен е той.

Операцията по евакуация от Афганистан е във финална фаза, съобщиха представители на западните държави.