Бизнесът заподозря опит за налагане на масова ваксинация

България е в червената зона на пандемията. Заради непрестанно растящия брой заразени здравното министерство обсъжда рязко затягане на мерките, което да е в сила за цялата страна.

Предлагат затягане на мерките в цялата страна

Сред предложенията е преустановяване на масови мероприятия като фестивали, събори и концерти. Затваряне или намаляване на капацитета и работното време на редица бизнеси. Заради обсъждането на тези мерки от Сдружението на заведенията предупредиха, че на улицата без работа може да останат между 700 000 и 800 000 българи.

А образователният министър е готов за гарантира присъствена старт на учебната година само за първокласниците.

Кой и как тръгва на училище на Балканите по време на четвъртата вълна?

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага затягане на мерките в цялата страна, но в същото време и се отваря изцяло ново поле за работа чрез използването на  „зелените паспорти".

Какво всъщност обсъждат властите?

- Да се преустановят всички масови мероприятия като концерти, фестивали, събори. Същото се отнася и за конгреси, семинари, обучения на закрито.

- Без  мачове и други спортни събития на закрито. Изключение ще се прави за професионални събития, ако са без публика.

- Предвижда се затваряне на музеи и галерии, както и спирането на други културни събития.

- Обсъждат се и мерки за заведенията. Те ще работят само на открито, при осигуряване на 2 метра между масите. Вечерният час се променя и вече ще могат да работят от 07:00 сутринта до 22:00 часа вечерта. Компаниите пък няма да могат да са от повече от 6 души.

От всичко казано дотук обаче, има едно голямо изключение - тези правила няма да важат, ако и персоналът на заведенията, културни и спортни мероприятия, и посетителите притежават така наречения „зелен паспорт”.

Именно това условие доведе до въпроса - прокарва ли се тихомълком задължителна ваксинация и у нас?

Първата остра реакция срещу предложените мерки дойде от ресторантьорския бранш. Последната им среща с доц. Кунчев приключила с друга уговорка.

„Той се съгласи, че тази мярка в България не е приложима при 18% ваксинирани, по-големия процент от които са над 70-годишни хора. Те не ходят на фитнес, а голяма част от тях не ходят и на заведения. Това е пореден пиар ход”, смята Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

И проф. Тодор Кантарджиев подложи на съмнение мерките, с които държавата се опитва да спре пандемията.

„Колегите, които работят с политици в министерството на здравеопазването, те казват, че в момента политически се ръководят нещата, а не на експертно ниво”, заяви проф. Кантарджиев.

Премиерът Стефан Янев обаче защити решенията на здравния министър и плана за борба с пандемията, според който се взимат ограничителните мерки.

Колко от ваксинираните и преболедувалите могат да се заразят отново с COVID-19

„Обществото е достатъчно добре информирано за разработения план. Не можем да разчитаме, че със стихийни действия – със затваряне, отваряне и даване на празни обещания, ще постигнем нещо. Нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса”, заяви премиерът Стефан Янев.

Премиерът: Не търсим решение за задължителна ваксинация (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ограничаване на 30% и 22:00 часа и 50% само за ваксинирани, си е чисто затваряне. Без приет бюджет, без социално-икономически мерки, около 700-800 хиляди души остават без работа и на улицата. Ще протестираме, ако се наложи”, заяви Алибегов.  

На бунт са готови и работещите във фитнес индустрията заради предложените напълно неприложими, по думите им, мерки.

Но според държавния здравен инспектор по-строгите мерки са неизбежни, тъй като 14-дневната заболеваемост у нас надхвърля 250 на 100 000 души.

„Не трябваше да стигаме до тази зона. От миналата седмица сме първи по брой умрели. Това е статистиката на Центъра по контрол на заболяванията. Мисля, че ни чака една есен на изпитанията”, заяви проф. Кантарджиев.

А някои области – като Търговище – се на крачка от влизане в тъмно червената зона. Заболеваемостта в региона вече е над 400 на 100 000.

Ако картината остане същата, под въпрос е и дали всички ученици ще могат да започнат годината присъствено.

„Гарантирали сме го за първокласниците, ако е много тежка ситуацията – поне в двора да се съберат, да се видят, ако е възможно ще го направим и за останалите ученици. Наша основна грижа е максимално присъствено обучение при здрави учители”, заяви министърът на образованието Николай Денков.