От партията са внесли промени в Закона за здравето

В последните дни на 46-oто Народно събрание от „Има такъв народ” поискаха законодателни промени, с които изрично да се посочи, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и доброволни. Според партията на Слави Трифонов в момента текстове от Закона за здравето позволят на здравния министър по своя преценка да задължи българското население да се ваксинира.

В кулоарите на парламента министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира от своя страна исканите промени с това, че „Докато той е министър, ваксинацията срещу COVID-19 у нас ще е доброволна”.

„Според поправките от преди година и нещо в Закона за здравето здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население да се ваксинира. Предлагаме в закона да се запише, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат по някакви причини и да задължи цялото българско население или групи от него със да се имунизират”, каза Тошко Йорданов от ИТН. 

„Здравният министър преди седмица и нещо пусна една заповед, въз основа на която част от работодателите задължават персонала си задължително да се ваксинират и ги уволняват, което той твърди, че го няма в заповедта, но тя отваря такава вратичка”, обясни Йорданов в отговор на въпрос защо сега внасят тези промени.

„Не искам да се говори, че става дума за антиваксърство, говорим за една конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя все още е в трета фаза на изпитание”, уточни той.

Източник: БТА