53-ма души са починали през изминалото денонощие

437 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 6% от направените над 7000 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

373 души остават за лечение в интензивни отделения, а 53-ма са загубили битката с болестта.

Оздравелите са над 400. Поставени са близо 2000 дози от ваксините срещу COVID-19.

Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Възможно е страната ни вече да е в платото на четвъртата вълна на пандемията. Прогнозата направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Тя е на база задържането на процента новозаразени. Очакванията за бърз и висок растеж на заболелите през септември не се сбъдват, заяви доц. Кунчев.

„Това, което наблюдаваме при нас, е оптимистично. Дай Боже да сме стигнали максималните нива и дори да има плато. Като цяло тази заболяемост около 350 на 100 000 няма да създаде проблеми на здравната система”, заяви доц.Ангел Кунчев.

Нови и по-строги ограничения ще има чак когато броят на заразените надмине 500 на 100 000 души. Дотогава ще се разчита на вече влезлите в сила мерки, за които не се предвижда скоро да отпаднат.

„Не виждам как до 2-3 седмици ще достигнем толкова ниски нива, че да освободим всички мерки - това ще доведе до ново повишаване на заболяемостта”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Сред хоспитализираните в интензивни сектори продължават да са най-вече неваксинираните.

„На 30-35 души един е ваксиниран.Ако видите смъртните случаи - на 40-50 починали един е ваксиниран и то не и с двете дози. Това са хора с хронични заболявания и възрастни, при които всяка инфекция протича тежко”, обясни доц. Кунчев.

Прилагането на бустерна доза у нас не е на дневен ред, смятат вирусолози.

Гломб: Може би е добре да се слага и трета доза от ваксината срещу COVID-19

„С течение на времето имунитетът избледнява и може би е добре да се слага и трета доза. В България обаче този въпрос не е релевантен. Ние едва се справяме с първа и втора доза, дори „едва” е доста оптимистично казано. Ние не се справяме”, коментира доц. Любомира Гломб, началник на отдел „Вирусология” в НЦЗПБ.

Процентът на ваксинирани може да се вдигне само с нова ваксинационна кампания, смята доц. Кунчев.

„Една професионално направена кампания с широк обсег. Трябва да намерим хората, на които хората вярват, защото очевидно не фактите, не рационалното е водещото в случая, а по-скоро емоцията”, коментира доц. Кунчев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК