Как се отразява това на потребителите?

Поскъпва не само хлябът, но и евтиният транспорт. От БДЖ обявиха, че причината е поскъпването на тока и инфлацията. Ще откаже ли този скок в цената на билетите хората да пътуват и да ползват този досега най-евтин транспорт?

Във Враца и целия регион железопътният транспорт е жизненоважен и се ползва ежедневно, но някои от пътуващите планират да спрат да го използват, защото цените стават прекалено високи, а други не могат да намерят алтернативи и трябва да го ползват, за да ходят на работа.

От друга страна за производителите на хляб в по-малки и средни пекарни несигурността вече е факт - има почти двойно увеличение на тока за тези производители, както и всеки компонент от производството е с увеличена цена. Хлебарите постепенно вдигат цената на хлебните произведения, но виждат как веднага спада потреблението, а те няма как да не вдигнат цените, защото не могат да работят на загуба.

В "Твоят ден" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че поскъпването е резултат от галопиращата инфлация плюс вдигането на всички консумативи, но цените на хляба са различни при различните производители и те са в свое право сами да си ги определят.

Тя обаче допълни, че самите хлебопроизводители са в конкуренция помежду си и това няма да позволи да се получи изключително рязко вдигане цената на насъщния, а това ще става постепенно и неизбежно. 

Мариана Кукушева смята, че с влизането на новата реколта пшеница в производство, новите цени на газа и други консумативи повишението ще се усети по-осезаемо, но все още ще се говори за стотинки, не левове вдигане.

Репортер: Георги Манев

Вижте повече във видеото.