Еленът заживял със стадото като малък, но започнал да ги наранява с рога

Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от стадо крави, ще бъде заселен в защитена местност. Той бе уловен и ще потегли към своя нов дом. В акцията се включиха ловното дружество в Кърджали, кметът Хасан Азис, който с лични средства покрива разходите по акцията, и собственикът на зоопарк в Бургас - Кръстьо Дъбов, който ще транспортира животното и съдейства то да обитава защитената местност.

Елен стана част от стадо крави в Родопите (ВИДЕО)

"Историята на елена лопатар започна преди близо три години, когато бе още малък", разказа кметът на Кьосево Нурхан Юмер. Всеки ден животното слиза от планината и се разхожда със стадото крави на местен пастир, а хората му се радват. Научава се и да суче от кравите. Когато пораства обаче се случва да наранява кравите с рогата си, прави пакости и в селото, където слиза понякога.

Жителите на Кьосево започват да се оплакват от дивото животно, а местният кмет търси помощ за решаване на проблема от ловното дружество в Кърджали, което е и разселило лопатарите в региона. "Много пъти еленът е бил стрелян с гумени патрони, за да бъде отпратен в гората при другите елени, но той пак се връща", обяснява Васил Дончев от ловното дружество. Крайната мярка е животното да бъде отстреляно, за което е получено и разрешително. До нея не се стига, благодарение на много хора, които не се спират, докато не му намерят дом.

"Когато научих за проблема, се заех да съдействам животното да намери дом", обясни кметът Хасан Азис и припомни с носталгия за годините, когато в Кърджали са се разхождали свободно сърни. Кръстьо Дъбов е на мнение, че на новото място еленът лопатар от Кьосево ще се чувства добре.

Източник: БТА