Рюте винаги е имал лека охрана, често е виждан да кара колело из Хага

Нидерландия рязко засили охраната на премиера Марк Рюте, след като полицията получи сигнали за възможна атака от престъпници, свързани с търговията с наркотици. Информацията идва от холандски вестник, който се позовава на добре информирани източници, предаде Ройтерс.

Разкриха най-голямата лаборатория за синтетични наркотици в историята на Нидерландия (СНИМКА)

Въпреки че в Нидерландия са редки случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие, убийствата и насилието, свързани с търговията с наркотици, зачестиха през последните години.

Източник от правителството, пожелал да остане анонимен, потвърди информацията, появила се във вестник "Телеграф". Премиерът, помолен от журналисти да коментира вестникарската публикация, каза: "Сигурността и охраната са въпроси, които никога не се обсъждат публично".

Почина нидерландският журналист, прострелян в Амстердам преди седмица

Рюте, чието консервативно правителство се зарече да се бори с организираната престъпност, винаги е имал ниско ниво на охрана, откакто стана премиер преди 11 години. Хората в Хага често го виждат как кара велосипед, отивайки и връщайки се от работа, и го спират, за да си правят селфита или да си поговорят.

Простреляха разследващ журналист в Амстердам (ВИДЕО+СНИМКИ)

Знак за засилващото се насилие в търговията с наркотици беше убийството на нидерландския криминален репортер Петер де Врис, който беше застрелян посред бял ден в Амстердам през юли, месеци след като пое ролята на съветник на ключов свидетел в голям процес срещу организираната престъпност. Малко по-късно той почина от раните си. Бившият адвокат на ключовия свидетел беше убит по подобен начин пред дома си в Амстердам през 2019 година. Не са редки и други заплахи, отправяни срещу политици. Антиислямисткият опозиционен лидер Герт Вилдерс от 2004 г. е принуден да живее на неизвестно място и под охрана заради постоянни смъртни заплахи.

Подробности за атаката срещу Петер де Врис - гледайте във видеото. 

Източник: БТА