В съвместно изявление се настоява за общи правила за газовите резерви

Пет държави от Европейския съюз - Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция, призоваха за разследване на причините за рекордния скок в цената на природния газ.

В съвместно изявление министрите на икономиката и финансите призовават за установяване на общи правила за газовите резерви. Целта смекчаване на ценовия шок, както и подобряване на координацията при обществените поръчки.

Цената на газа в Европа удари исторически рекорд

Петте държави подчертават необходимостта да се реформира европейският пазар, за да се подобри връзката между цената на производството и крайната цена за потребителите.

„Ние сме силно зависими от вноса - 90% от газа се внася, 97% от петрола се внася в Европейския съюз. Така че ние сме много зависими от доставчиците. И каква е причината за поскъпването на газа? Разбира се, в световен мащаб икономиките се възстановяват, така че търсенето се увеличава. Предлагането обаче не се увеличава пропорционално. Благодарни сме, че Норвегия засилва производството си сега, но изглежда не така стоят нещата с Русия”, заяви Урсула фон дер Лайен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.