Развитието на епидемията е според очакванията, обяснява той

Развитието на COVID-епидемията е според очакванията, а те са: вторичен пик на COVID-вълната и висока смъртност. Това пише във Facebook проф. Николай Витанов.

303 деца заразени с COVID-19 само за денонощие

Той дава и статистика на смъртността, без коментар.

„Починали в края на септември - 20882

починали до днес - 21505

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 623 (за 7 дни)”.

„Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави”, пише проф. Витанов.

Ситуацията в Ямбол и Благоевград се влошава, изчислява още проф. Витанов. За момента най-добре е положението Кърджали, Смолян и Плевен.

Според прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост, представена от проф. Витанов, се очертава формирането на тъмночервена зона в Западна България.


 

„Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето - там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от Западна България) и проблемите се пренесоха в Западна България. С две думи - хора от Западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се", пише той.

Разпространението в тези райони е дифузно и заболеваемостта не е малка.  София-град и Пловдив наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно.

„Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта", пише Витанов. И подчертава, че това се дължи на подвига на лекарите на първа линия. 

Шумен пък бил остров в лилавото море на Източна България.

„Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените измининия в качествени - ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде", пише Витанов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.