В превозното средство са пътували 20 души

Дрогиран шофьор преобърна автобус с 20 пътници в канавка на магистрала „Тракия”. Според водача причината за инцидента е единствено проливният дъжд и лошата видимост. От МВР обаче са категорични - шофьорът е седнал зад волана, след употреба на амфетамини.

4-месечно бебе загина при жестока катастрофа между кола и тир

Радка Жекова редовно пътува с автобуса по линията Бургас-София. Снощи седяла на третия ред вдясно от шофьора и имала възможност да наблюдава и него, и пътя. Жената разказва, че малко преди Бургас е усетила, че нещо не е наред. „Отваряше прозореца доста често, най-вероятно му се доспиваше. Започна да криволичи, правеше резки движения. Мислех, че избягва дупки и неравности. Валеше, видимостта беше много намалена. Сложих си колана, защото някак си предчувствах,че нещо ще се случи”, разказа Жекова.

„Отварях и затварях, защото дъждът валеше много силно и гледах да не се измокри. Успях малко да намаля скоростта, но в ниското имаше и локва и тя ме изхвърли от платното. Няма как 20-тонен автобус на 4 метра височина няма как да се овладее”, каза шофьорът на автобуса Огнян Маринов. 

Секунди след това автобусът напуснал пътното платно и паднал в канавката на магистралата. „Имаше викове, крясъци, всички много се изплашихме. На една жена й стана лошо и извикахме Бърза помощ”, каза Радка Жекова.

Кола се вряза в автобусна спирка в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според мениджъра Иван Добрев във фирмата всички пътници са били евакуирани и извозени с таксита до Бургас за сметка на фирмата. „Проследихме го и на GPS, в момента преди ПТП-то е карал с 44 км /ч”, каза той.

Пристигналите на място полицейски екипи обаче тествали 55-годишния водач за алкохол и наркотици.  „Дадена е положителна проба за употреба на амфетамин. Мъжът е дал и кръвна проба за химичен анализ, която по безспорен начин да установи има или няма наркотици в кръвта му”, заяви Цветелина Рандева-говорител ОД МВР – Бургас.

От Автомобилната инспекция също са открили нередност. „При проверка на място се установи, че водачът, който е извършвал превоза, го е извършвал без да използва картата за тахограф”, каза Бойко Рановски.

От фирмата-превозвач разказаха още, че шофьорът е бил с над 15 години стаж и безупречно поведение. Обяснил им, че е пил единствено хапчета за кръвно.

„Никога в моя живот не съм упротребявал такива неща”, категричен бе шофьорът на автобуса.

Репортери: Елена Танева, Цеца Алексова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.