Вместо поръчаните стоки, те получили дефектни и некачествени продукти

Стотици българи попаднаха в капана на сайт фантом. Вместо поръчаните маркови електроуреди, аксесоари за игри и приспособления за кухнята, те получавали дефектни и нискокачествени стоки. А връщането им и връзката с търговеца се оказали невъзможни. През последните месеци сигналите срещу онлайн магазина са десетки, а въпросът кой всъщност стои зад сайта се оказва без отговор и за контролните органи. Десетки жалби срещу онлайн търговеца са постъпили и в Комисията за защита на потребителите. По пътя на мнимите търговци тръгна Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Предлагат фалшиви PCR-тестове за пътуване в сайтове-еднодневки

В капана попада и адвокат Мария Шаркова. От сайта поръчва малък електроуред, на промоция.  Още с първото пробване на дифузера обаче остава неприятно изненадана. Оказва се, че той въобще не работи. Адвокат Шаркова прави опит да го върне.

Източват банкови карти с фалшиви онлайн игри (ВИДЕО)

„Предприех и съответните мерки: първо пробвах да се свържа по телефона – не успях, след това изпратих имейл, попълних формата за връщане на продукт – също безуспешно, най-накрая успях да се свържа с тях през Facebook”, разказва тя. Реакция от търговеца и този път обаче няма. Така адвокат Шаркова разбира, че вероятно е станала жертва на измама.

„Дори не се извиниха, спряха всякаква комуникация и не отговаряха на съобщенията ми. При това положение аз реших да отида в куриерската фирма и най-съвестно за моя сметка да върна продукта. Нямаше абсолютно никаква реакция”, казва тя. 

"НА ТВОЯ СТРАНА": Бум на фишинг измамите, сред потърпевшите е и Милена Славова (ВИДЕО)

Тогава Мария Шаркова решава да провери: има ли коментари за търговеца и от други потребители във форумите в интернет. „В крайна сметка се оказа, че аз не съм единственият потребител, с който те са постъпили по този некоректен начин и всъщност не се касае за обикновен потребителски спор, а за десетки хора, които имат оплаквания срещу този търговец”, добави тя.

Това потвърждават и от Комисията за защита на потребителите. През последните месеци жалбите от потърпевши до контролния орган са десетки. От Комисията обаче също не можели да достигнат до търговеца, който стои зад продажбите в сайта. А това затруднявало и проверките на инспекторите.

Какво показа проверката на NOVA - вижте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.