Разговор със създателя на празника д-р Тотко Найденов и д-р Станислава Стойчева

19 октомври е празника на Свети Йоан Чудотворец, който лекарите избират за свой патрон. А съсловната организация награждава най-добрите сред равни.

Д-р Тотко Найденов е специалист по социална медицина, той е създател на съсловните празници Ден на българския лекар, Чилови дни и Ден на спасението. Той е главен редактор на вестник "Български лекар" и автор на над 50 книги.

Д-р Станислава Стойчева е завършила медицина в Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна през 2016 година. От 2017 година е специализант по сърдечна хирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение УМБАЛ „Света Екатерина“ в София. Асистент е в Катедра по сърдечно-съдова хирургия и инвазивна кардиология в Медицивски университет - София. Д-р Станислава Стойчева бе наградена от БЛС в категория "Ти си нашето бъдеще". 

Тя сподели в предаването "Пулс" по NOVA NEWS, че счита медицината за изключителна професия и в нея непрекъснато трябва да се развиваш и за да я практикуваш трябва себеотдаденост, всеотдайност и амбиция.

Д-р Тотко Найденов заяви, че винаги е искал лекарите да имат отделен свой празник и през 1994 година е предложил това да бъде 19 октомври, защото Свети Иван Рилски е небесният закрилник на нашия народ, а за него добрият лекар е земният закрилник на хората.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.