Родители „за” и „против” тестването в училище

Все още няма яснота дали и как най-малките ученици ще се върнат в клас. Директори на училища не одобряват учителите да тестват децата за COVID. Не е ясно и дали ще бъде постигнато необходимото съгласие от родителите.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че обществената поръчка за тестовете за деца ще бъде подписана днес. В продължение на часове министърът на образованието и директори на училища разговаряха как да се създаде организация за връщането на децата в клас. Директорите не виждат как ще стане това и как ще има паралелно присъствено и онлайн обучение.

ОБРАТНО В КЛАС: Купуват щадящи COVID тестове за малките ученици

Още преди месец в основно училище „Бачо Киро” във Велико Търново се допитват до родителите дали желаят децата им да бъдат тествани. Резултатът само 37% от тях са за.

„В нашето училище след като родителите разбраха, че има вероятност да бъдат тествани децата, получихме почти отрицателен отговор”, обясни Владимир Николов, директор на ОУ „Бачо Киро”, Велико Търново.

Пред учителите стои и въпросът как ще се организира учебният процес и кой ще прави тестовете на децата. Някои директори вече излязоха и с предложения. „Да се намерят доброволци. Невъзможно е учителят да събере 22 деца в класната стая, да му премине първият час под формата на тестове”, смята Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум”.

Според Цветина Петрова от „Родители за безопасно образование” тестването е важно, но трябва да се прилага за всички деца. „Това, което разбрахме, че няма да бъдат тествани ваксинирани деца и преболедували. Това е грешка, защото тези деца, тези хора също се заразяват”, коментира Петрова.

Като майка на второкласник Кристина Стамова няма да позволи да тестват детето й. „Мисля, че ако се наложи и бъдат въведени тези крайни мерки, съм готова да спра детето си от училище и да премине в онлайн обучение”, заявява тя.  

„Едно детенце, според мен, ще се травмира. Първият път ще му бъде интересно, но след това ще бъде някаква травма”, смята Цветина Петрова.

Здравният министър обясни, че обществената поръчка за тестовете ще бъде подписана днес. „Ще се търси ниска цена”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Все още не е ясно дали присъственото обучение ще може да започне от понеделник. Директори на училища предлагат тестването да се въведе от 8 ноември, но крайното решение ще се вземе от здравния и образователния министър.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.