По думите на специалист имплантите не се заплащат от НЗОК

Всички сме чували за магията на пластичната хирургия - как заличава отпечатъка на годините или пък дава нова самоличност. Пациентите на тези хирурзи са принципно здрави хора, които искат да подобрят нещо в себе си. За други хора обаче тези операции са станали наложителни след сериозни инциденти, а доц. Константин Димов връща именно тяхната вяра, че ще изглеждат както преди. Те мечтаят не просто за своите лица, да могат да се хранят да преглъщат и да имат предишния си живот. 

Преди няколко дни жена, блъсната от селскостопанска машина, получава нов шанс след операция, възстановен е контурът на лицето й.

"Приоритетно се занимаваме със животозастрашаващите състояния. Формата, функцията и естетиката на лицето биват възстановени. Има етапност и се случва чрез план и няколко операции след определен период от време", обясни той.  

По думите му на пациент с раздробена челюст се изработва чрез принтиране на долната челюст - техника, която позволява изработка твърди костни тъкани от биологично поносим материал с цел да бъдат имплантирани в лицето.

"Травматизмът не е намалял, сменил е профила си. Преди травмите са били вследствие от насилие или височинност, а сега - на ПТП или битови инциденти", заяви доц. Димов. 

Според него състоянията, които налагат незабавна интервенция, защото са животозастрашаващи, са кървенето и задушаването. 

Той споделя, че имплантите не се заплащат от НЗОК.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.