На места се изчерпва и кислородът

Изключителен натиск към здравната система заради многото заразени и тежки случаи на COVID-19 у нас. Свободните легла рязко намаляват, а на места и кислородът е пред изчерпване. Изключително тревожни новини идват от болниците, където отчитат увеличение на смъртните случаи. На много места продължават да нямат и достатъчно наличности на кислород.  За съжаление и данните не са обнадеждаващи – заболеваемостта в страната достигна 888 на 100 хиляди души.

Според данните, най-много нови заразени има в София-град, Пловдив, Варна, Благоевград и Стара Загора. Освен рекордния брой починали за денонощието, отчитаме и много висок брой новозаразени – 6007. Направените изследвания са близо 50 хиляди, което означава, че процентът на положителните проби се запазва 12 на сто. Броят на настанените болници се вдига - 8030 са вече пациентите, настанени в COVID отделенията на страната, като 669 от тях са в тежко състояние.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас

Свободните интензивни легла за COVID пациенти в цялата страна са на критичния минимум, а в много лечебни заведения са заети до едно. В  една от най-големите столични болници - „Света Анна” за пореден ден не могат да приемат нови пациенти.  

 “Става по-страшно от преди! Интересен факт е, че много често постъпват хора, които че ли в началото са с леки увреди и даже на скенер не са тежко болни и в рамките на 2, до 3 дни, стремглаво се оказват за кислородолечение  и то в големи дози”, заяви проф. Рада Прокопова, началник Клиника по кардиология, УМБАЛ "Света Анна".

От болницата изчисляват, че процента на починали сред приетите надминава 15-сет. Още по-тежко е положението в Монтана, където само за дни са починали 20 пациенти с Ковид. А свободните легла, веднага са заети: „Пациентите, които са настанени в болницата са 35. 30 от тях са зависими от кислород”, споделя Мариела Генова, старша медицинска сестра.

Тежко протичане на заразата отчитат и в Пловдив, а в общинската "Св. Мина" наличните количества кислород ще стигнат най-много за още ден.  „Консумацията на кислород е изключително завишена през последните няколко дни. Ако в рамките на следващите 24 часа не получим следваща доставка на кислород, има наистина вероятност в следващия ден да нямаме достатъчно количество”, категоричен е д-р Петър Петров, директор на болница „Свети Мина”.

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

От болницата обаче са информирани от фирмата доставчик, че е възможно да има забавяне. Ако това се случи, от лечебното заведение ще се наложи да спрат всички кислородни маски, а пациентите ще останат без животоспасяващата терапия. Междувременно математици изчисляват, че средната възраст на починалите с COVID инфекция е 10 години по-ниска от тази в началото на пандемията. Освен това, сега клиничната картина се характеризира с много по-рязко влошаване.  „Вие виждате 680 души в интензивни легла. Но това сега е много по-лошо число от 700 при предишната вълна, защото сега много по-бързо се влошават и много по-бързо умират”, посочва математикът Лъчезар Томов.  

Той е категоричен, че ако ситуацията продължи да се влошава, може да надминем рекорда на страната по смъртност от началото на миналия век, когато у нас са върлували холера и испански грип: „Прогнозирах рекорд на смъртността, това стана. Това са логични последствия. Това, което мога да кажа е, че има ефект от мерките, които се взеха в училище”. Според него именно частичното онлайн обучение и стриктно спазване на мерките са разковничетата за намаляване на случаите.

Лекари от страната предупреждават, че въпреки огромният поток от болниците - не могат да се разкриват до безкрай още легла. Това, според тях, ще създаде и сериозен кадрови проблем. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.