Изправили сме се пред огромна заплаха, заяви здравният министър

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участваnd съсловните организации.

Според Кацаров следващите две седмици ще бъдат ключови за това дали България ще успее да избегне пълен локдаун. Ситуацията той определи като „национално бедствие”.

Медици от съсловните организации се обединиха около тезата, че трябват ясни позиции от ползата от ваксините, както и нова разяснителна кампания, която да върне доверието в тях.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА

„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас


„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.
 


„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Математик: България може да надмине най-черните си години по смъртност

„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства", каза д-р Маджаров.

„Никой от нас не иска да уврежда своите пациенти. Твърде далеч сме от конспиративните теории”, заяви д-р Маджаров.


„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, по-страшно е да не си го признаеш. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация. Той призова възрастните хора и тези с хронични заболявания да не се колебаят, а да се ваксинират веднага.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, отбеляза, че има проблем с фалшивите резултати.  

„Тези хитреци питат как да се ваксинират сега. Казвам им – питайте този, който ви е дал фалшивите сертификати. В България има традиции в това отношение. Още от 2010 година, когато някои общопрактикуващи лекари не ваксинираха децата за морбили и се разболяха 24 000”, каза Таушанов.

По думите му в момента от COVID-19 боледуват предимно млади хора.

„Този вид коронавирус е 10-20 пъти по-заразен”, каза още той.

„Всеки ден контактувам с пациенти с хронични заболявания, които искат да се ваксинират, но се страхуват, защото получават разнопосочна информация, дори от личните си лекари”, каза Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.


„Безспорно това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя до този момент добре. Но следващите 2 седмици ще бъдат критични”, каза здравният министър.

„Това не е здравна криза, това е национално бедствие”, смята Кацаров.

„Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. Страните, които се ваксинираха умират по няколко души, а не по няколкостотин“, каза Стойчо Кацаров.

Срещата завърши с призив от страна на д-р Кацаров медицинската общност у нас да продължи да бъде единна в битката със заразата. „Да се хванем за ръка, за да покажем, че сме заедно в тази зараза”, каза здравният министър. 

Докато в Здравното министерство звучаха послания за обединение и масово ваксиниране, пред сградата на ведомството се събраха протестиращи точно срещу имунизациите. Дали призивите на медиците са стигнали до хората екипът ни провери на място пред пунктовете. Желаещите ваксина са единици, казват лекари.

„Интересът намаля отново. Аз много се надявам да се задейства инстинктът за самосъхранение на хората. Не знам не си ли дават сметка какво се случва. Не просто здрав разум, а инстинкт”, посочи медикът.

Повечето дошли пред пункта на Александровска болница днес чакаха за трета доза. Сред тях е 82-годишната Петрана Тодорова, която не разбира страха на много хора от това да се ваксинират. „Една инжекция - какво толкова. Не виждат ли сега, че умират хора, които не са ваксинирани. Това е най-ясният пример”, смята тя.

Страхът често идва и от подписа, който всеки трябва да сложи преди имунизиране, смята д-р Михайлов. Той поясни, че документът не е съгласие за провеждан експеримент. „Подписването на информирано съгласие не снема отговорността - нито от лекаря, нито от здравното заведение, нито от фирмата производител”, заяви докторът и допълни, че то е важно само, за да се въведат коректно данните в системата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.