Обществен съвет по ваксиниациите се проведе в Министерски съвет

Изводите на Обществения съвет за ваксинация е, че голяма част от  българите или се страхуват да се ваксинират или отлагат заради преболедуване. На срещата беше представено и проучване, което сочи, че 45% от хората отказващи имунизация са с нисък социален статус. Станаха ясни и вариантите при които е възможно да отпадне зеленият сертификат, единият от тях е над 90% ваксинирано население.

Здравният министър Стойчо Кацаров отчете, че към момента сме на ръба на капацитета на реанимационните легла. А в най-голямата спешна болница у нас Пирогов няма нито едно свободно интензивно легло. Почти 9 от 10 пациенти настанени в ковид реанимацията на Пирогов – не оцеляват. Голяма част от  тях са неваксинирани, а към днешна дата там има само две свободни легла от общо 53  и те са за деца.

"Имаме случаи, при които идват 4 или 5 пациенти от тях един или двама трябва да бъдат интубирани веднага, което означава че идват много, много късно. Но смъртността в реанимационните ни структури е много висока и не се различава от смъртността в останалите болници. Около 90%", обясни проф. д-р Иван Поромански.  

С 30 процента е скочил броят на новозаразените на седмична база в сравнение с предишните вълни. Въпреки сложната ситуация в болниците, Кацаров отчете и положителна тенденция. 

"Това което виждаме е, че нямаме ръст на заразените буквално от няколко дни. Аз знам, че здравната система ще се справи колкото и да е трудно в момента. 
Кацаров коментира и евентуалните условия, при който зеленият сертификат може да отпадне.

"Когато се ваксинират 90 процента от населението или когато според броя на заразените и процента на положителните проби влезем в зелената зона", допълни той. 

Кацаров: Неоснователни са твърденията, че няма по-строги мерки заради предизборната кампания

Според епидемиолози, тази вълна е най-тежката от всички до сега и за разлика от предните този път по-слабо засегнатите са възрастните хора. 

"Толкова високи стойности при много млади хора и деца не е имало при предишните вълни, сега те са засегнати доста. Даже повече от възрастовата група над 60 годишните", коментира съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова. 

Здравнтие власти опровергаха и твърдението, че преболедувалите не трябва да се ваксинират. 

"Не че ще стане проблем, ако се ваксинираш преди да минат 6 месеца, а че когато изминат шест месеца е добре да се ваксинираш след преболедуване, защото най-вероятно имунната ти защита е отслабена", допълни Стойчо Кацаров. 

След въвеждането на зеления сертфикат в страната ни над 200 хиляди души са си поставили първа доза ваксина.

Къде може да се ваксинираме през почивните дни

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУ

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.