"Дъщерите на мъже с рак на простата да не пропускат срещата с мамолог", съветва специалистът

Уникален за България метод ще лекува тумори на простата. Това ще се случва в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

"Има генетична връзка между двете заболявания - рак на простатата и рака на гърдата при жената, това са локуси в генома, които са натоварени с ДНК информация, които се предават на наследниците", това каза в "Пулс" по NOVA NEWS акад. проф. д-р Чавдар Славов, специалист по урология и андрология, болница ИСУЛ.

Предаването зависи от отключващи фактори - наднормено тегло, употреба на животински мазнини и месни продукти, стреса, тютюнопушене и алкохол, сексуалния живот, разкри още специалистът.

Д-р Чавдар Славов заяви още, че е препоръчително и дъщерите, и синовете на заболял от рак на простатата да си правят профилактични прегледи.

Той добави, че ракът на простатата придобива епидемични размери през последните години и даде пример, че през 2018 година новозаболели са милион и триста хиляди души, а от тях починали са 365 000, а за изминалата 2020 година заболелите вече са милион и четиристотин хиляди, а починалите - 375 000. Смята се, че 2040 година заболели ще бъдат два милиона и четиристотин хиляди.

Проф. Славов информира, че всеки мъж може да дойде в ИСУЛ и да си направи преглед от 11 до 13 часа. Профилактиката се случва безплатно и важно да се прави, защото всяко раково образувание, хванато рано, може да се излекува, особено на простатата, той е лечим.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.