Какви са нагласите преди началото на процеса с тестването на най-малките ученици?

От днес започва разпределението на щадящите тестове из училищата. Тестването на учениците ще става само след декларирано съгласие на родителите. Те трябва да попълнят документа и да го предадат онлайн или лично в училището. Ако над 50% от родителите не са съгласни децата им да се тестват, то целият клас ще остане в онлайн обучение.

Председателят на СБУ Янка Такева смята, че родителите трябва да изследват децата си.

"Много родителски организации скочиха срещу нашето предложение, затова бе взето решението тестването да се извършва само в училище", подчерта тя.

По нейните думи учителите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено. Затова апелира да се помисли за преструктуриране на учебната програма за седмиците, в които ще има тестване. 

Щадящите тестове за COVID-19 тръгват към училищата

От своя страна Ваня Кастрева, началник на РУО-София, обясни, че не е разписано в заповедта родителите да тестват децата си вкъщи, a пробовземането може да стане само в училищна среда.

"Учителите със зелен сертификат няма да бъдат тествани, а тези без - ще бъдат, според организация на училището. Здравните власти увериха, че няма риск болно дете да зарази учител, защото има достатъчно предпазни мерки", каза още тя.

На този фон в Русе вече е проведено проучване за нагласите на родителите.

В СУ „Любен Каравелов“ има 11 паралелки от 1 до 4 клас. Според директора Веселка Николаева първите резултати от допитванията показват, че 35% желаят децата им да се тестват. При втората анкета, която упоменава, че тестовете са щадящи, желаещите вече са 85%.

Според нея училището вече е провеждало хибридно обучение, но при този случай учениците онлайн само наблюдават, а не участват активно в часа.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Ирена Рашева и Наталия Йорданова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.