Екип на NOVA се сдоби с три фалшиви документа за ваксинация

Българският лекарски съюз се разграничи от действията на медицинските лица, участвали в схемата с фалшиви зелени сертификати.  Екип на NOVA се сдоби с три такива документа. Един от посредниците се оказа кандидат-депутат, а партията му го изключи от редиците си. Изпълнителният комитет на НФСБ единодушно е решил, че  с действията си Величко Георгиев оронва престижа на партията. Самия Георгиев лично е подал и заявление до 24-ти МИР, с което се  оттегля от кандидат-депутатското място. В същото време прокуратурата изпрати искане до ЦИК да бъде свален имунитет на вече бившият кандидат за народен представител. След разследването на Нова българския лекарски съюз осъди остро действията на медицинските лица участвали в схемата, а юристи бяха категорични, че в подобни ситуация отговорност трябва да носят и ползвателите на фалшиви документи.

Разследването на NOVA показа, че неваксинираните могат да получат документ само за два дни, срещу 450 лева. Според посредник на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. Изненадата е, че един от основините участници в схемата  е кандидат за народен представител.  От Българския лекарски съюз обясниха, че категорично се разграничават от действията на медицинските лица, участвали в схемата.

Как работи схемата за фалшиви сертификати, разкрита от NOVA

“След решение на съда естествено такъв човек не може да практикува, той е извършил престъпление. За да издадеш фалшив сертификат както стана въпрос в репортажа тази ваксина просто се изхвърля, което е кощунство, особено от медицинско лице. Но този пациент си остава същият, какъвто е бил преди да корумпира лекарQ”, категоричен е д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Здравният министър също осъди подобни действия. “Поздравявам NOVA за това, което сте свършили. Надявам се и Прокуратурата, и останалите правоохранителни органи да свършат работата до край и виновните лица да бъдат наказани. Може да заблудите здравните власти, но вируса няма да може да заблудите”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Според адвокатът по медицинско право Мария Петрова подобни документални престъпления са трудно доказуеми, а отговорността в такива ситуация е споделена.

„ Дори и да не сте дала 450 лева, в момента в който ползвате този документ с невярно съдържание също носите отговорност”, посочи Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Епидемиолог: Все още е рано за разхлабване на мерките

Преди дни, гръцки вестник посочи град Сандански като централа за издване на фалшиви сертфикати. След разследване на прокуратурата в южната ни съседка стана ясно, че на територията на Гърция действа българска верига за фалшиви сертификати. От РЗИ- Благоевград обаче обясниха, че до момента не са получавали сигнали.

„Нямам такава информация за бум на гръцки граждани, това беше повече лятото. Допускам навсякъде може би е възможно не само в Сандански”, заяви Калоян Калоянов, РЗИ –Благоевград.

Все пак от здравната инспекция обясниха, че са готови да окажат пълно съдействие на разследващите органи. От Здравното министерство обясниха, че фалшивите сертификати могат да бъдат премахнати от електронната система, когато категорично се докаже, че те съдържат невярна информация. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.