Родители са разделени по темата

Голяма част училищата в страната вече получиха кутиите с тестове за учениците. Въпреки това продължава спорът - учителите или родителите да тестват децата.

Според директори част от родителите са пуснали декларации за съгласие, заради крайния срок днес, но няма да изпратят децата си на училище. Други пък категорично отказват децата им да бъдат тествани и излязоха на протест срещу новите правила.

Николай Денков: До сряда няма да можем да доставим тестове в някои области

Родители в Раковски се обявиха против тестването в училище и се заканиха да бойкотират дори онлайн обучението. 

"Това е травмиране не само на децата, а и на родителите. И се всява още повече страх", казват недоволни родители.

В опит да се справи с проблема кметът на Раковски обяви следващите 3 дни за неучебни.
 
"Така ще видим на ниво област възможни ли са решения и предприемане на мерки, които да бъдат различни от тези, които са за всички общини в България", обясни Антоанета Кръстанова, от РУО-Пловдив.   

В Русе обаче очакванията са по-голямата част от децата да се върнат в клас. В същото време - в първо основно училище в Монтана от общо 12 класа - ще се върне само един.

"В 5 паралелки имаме нула подадени заявления. Нито един родител не е подал декларация за съгласие", коментира директорът на Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Албена Иванова. 

Спорът кой да прави тестовете на децата продължава и сред учители и директори.

СБУ иска преструктуриране на учебната програма за седмиците, в които ще има тестване

107 училище е едно от 24 училища-бази в столицата, от които тестовете ще достигнат до всички училища в София. Броят на тестовете там е 50. Въпреки че тестове вече има - 550 директори изпратиха писмо до ресорните министерства, с искане тестовете да се правят не в клас, а вкъщи.

"Има напрежение във все повече учителски колективи. Има цели колективи, които са подписали дори декларации за отказ, има и места, на които дори родителите отказват да правят тестове", обясни директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапаш. 

Проблем има и с намирането на доброволци. Някои родители са съгласни, но под условие. А именно- да бъдат доброволци само за своето дете
Ученици, чиито родители не са подали декларация няма да бъдат допускани в училище, а ще продължат да учат онлайн.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.