По темата с връщането на децата в клас той смята, че рискът да се създаде още едно огнище е много голям

"В Германия се смята, че е твърде рисково да се признават тестовете за антитела за зелен сертификат, защото няма адекватни рефеерентни стойности. Няма дискусия по въпроса". Това заяви за "Твоят ден" д-р Борис Таблов, реаниматор, който работи в Германия.

Той смята, че сам по себе си фактът, че сертификатът срещу тест за антитела ще бъде за 3 месеца и ще важи само за България показва, че е необичайна практика.

"Търси се компромисен вариант за преболедувалите, които не са официално обозначени в статистиката. По този начин да се свали напрежението в обществото. Липсата на адекватна позиция обърква хората е мярката може да има обратен ефект", сподели медикът. 

По думите му не може да се каже доколко антителата са ефективни, зависи от конкретния организъм. "Риск от заразяване има както при хората с антитела, така и при ваксинираните", обясни той.

COVID-19: Близо 5 000 нови случая, над 8 500 са в болница

Според него натискът върху немските болници е значително по-слаб заради високия процент ваксинирани - 66%.

"Ниският процент ваксинация в България се дължи на недоверието в политиците и на вярата в личните впечатления на някои хора, вместо да се обръща внимание на научните данни", подчерта д-р Таблов. Той определи поведението на политиците като непоследователно и опасно. 

По темата с връщането на децата в клас той смята, че рискът да се създаде още едно огнище е много голям.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.