Само за ден са направени три пъти повече тестове от стандартните дни до момента

От днес в България издават зелени сертификати и при тестове за антитела. Условието е тестовете да са правени от днес нататък и хората да имат определен минимален брой антитела. Сертификатите ще важат три месеца. Броят на починалите от COVID-19 в страната отново скочи и само за ден те са 199. Спада, обаче, броят на новите заразени с коронавирус. А Евросъюзът е на крачка да одобри първата класическа ваксина срещу SARS-CoV2. Тя е базирана на умъртвен вариант на самия вирус.

Дълги опашки се извиха пред лабораториите за изследвания за антитела. Само за ден са направени близо 3 пъти повече изследвания от стандартните дни до момента,. От една от големите лаборатории увериха, че няма да има недостиг на тестове за следващите поне две седмици. Близо 3 хиляди са издадените удостоверения от системата, поддържаща около 50 процента от лабораториите в страната. А над 4 хиляди удостоверения за антитела са издадени от системата his.bg.

Спорът за антителата: След имунизация или след преболедуване сме по-защитени

7-годишният Никола също търпеливо изчаква на дълга опашка. След като учебния му ден – но от вкъщи – е приключил, те са пред лабораторията. Първокласникът смело пристъпва към мястото, където трябва да му вземат кръв. И заяви, че не се страхува и нищо не е усетил от вземането на кръвната проба. Защото това дава надежда на Никола и родителите му, че ще може отново да се върне в класната стая.

„Не ми се струва резонно 30 деца да плюят – освен COVID-19, много други вируси се предават по въздушно-капков път”, твърди майката на Никола Гергана.

Алтернативата за Никола е да учи от вкъщи.  „Ние се обучаваме асинхронно – тоест аз съм учител. Пишем до обяд домашните и после отивам на работа и така вече 2 седмици”, споделя тя.

След взимането на пробата – остава чакането. Резултатът: Никола разполага с малко над 7 BAU единици – което според лаборантите означава, че или не се е срещал с вируса, или това е било много отдавна. „Аз съм разочарован. Наистина искам да отида на училище”, заяви Никола, който е ученик в I клас.

НОВО ПРОУЧВАНЕ: Кърмещите майки предават антитела на бебетата си

Чакащите да получат своя резултат – като Никола – не бяха малко. Опашки имаше пред повечето лаборатории през целия ден. „Удвоили са се броя на изследванията, които трябва да направим днес. Даже бих казал, че са се утроили”, категоричен е д-р Недялко Калъчев, управител на верига лаборатории.

А титърът, който всички чакащи се надяват да покрият – от 150 единици – не е сигурен щит срещу заразата, смятат специалисти. „Човек има някакъв имунитет, но той в никакъв случай не може да бъде абсолютизиран. Не бих бил спокоен независимо от количеството. Едни нива над 500 или 800 BAU единици са относително много по-протективни”, категоричен е д-р Калъчев.

„Говорих с колеги в две големи болници – в момента имат пациенти, които са интубирани с четирицифрени стойности на антителата”, заяви д-р Аспарух Илиев. Колко антитела ще произведе даден организъм е строго индивидуално, обясняват експертите. Но установяват разлика между трайността им при преболедуване и ваксинация.

„Когато говорим за ваксинация, антителата може да продължат малко по-дълго време – между 4, 5 до 6 месеца – затова при Pfizer се говори за бустерна доза след 6 месеца”, посочва Александра Калъчева, служител в лаборатория.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.