С цел информираност за болестта кампанията „Поеми си дъх“ се провежда за 3-та поредна година

Основният рисков фактор за рак на белите дробове е тютюнопушенето. В над 80% от случаите той е причина за заболяването. Това сподели д-р Красимир Койнов, медицински онколог с 40-годишна практика при гостуването си в "Пулс".

По думите му за миналата година броят на новодиагностицираните с рак на белия дроб е 4300 души, а починалите са над 3600. 

"Това заболяване протича безсимптомно в ранните си стадии. Отделни случаи се откриват случайно при образни изследвания. Рисков контингент са дългогодишните пушачи, особено тези с белодробна болест, които имат тютюнджийска кашлица. Всяка промяна в състоянието им трябва да буди съмнение", обясни медикът.

Той разкри, че заболяването понякога започва с пневмония, но ако до 10 дни ако няма ефект от лечението с антибиотици, следва да се направи скенер на гръдния кош, за да се изключи тумор.

"Пасивното пушене също е фактор, особено когато продължава с десетилетия. В 10-25% от случаите се касае за пациенти, които не са пушили никога", заяви д-р Койнов.

Владо Пенев – един млад мъж на 63 години

Сред общите симптоми са необосновано намаляване на тегло, умора и намален апетит.

По този повод кампанията „Поеми си дъх“ се провежда за 3-та поредна година през ноември – месец за борба срещу рака на белите дробове. Целта е информираност относно диагнозата. Актьорът Владо Пенев е посланик на кампанията.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.