Работи се и по създаване на техническа възможност за генерирането им

14- дневният ход на COVID-19 у нас показва, че кривата на заболеваемостта е тръгна надолу. Около 1700 българи обаче чакаха да изтеглят зелен сертификат след повторно преболедуване. Това се очаква да стане до часове или през утрешния ден, потвърдиха за NOVA от Здравното ни министерство.

Експертите във ведомството проучват международния опит. В Малта, например, за да се отчита повторно заразяване с COVID-19, времето между двата положителни теста е поне 45 дни, в Нидерландия е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция.

От МЗ обясняват, че оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС. Работи се и по създаване на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.

Здравният министър: Пречупихме вълната, която е най-тежката от досегашните

Точно преди Коледа, но през 2020 година, Емил се среща с COVID-19 за първи път. През октомври тази година отново се заразява – но значително по-леко. След края на втората си карантина, Емил влиза в сайта his.bg. И установява, че ще има само един зелен сертификат, валиден до 7 декември  – за първото му преболедуване.

„Ще се окаже в един момент, че аз независимо, че съм боледувал втори път и имам може би някаква защита, няма да имам сертификат. Идват празници – дето се казва не можеш да влезеш да пазаруваш”, коментира Емил Александров.

Изходът е да си направи тест за антитела. Ако покрие необходимия праг, би могъл да купи подаръци за семейството си. Но няма да могат да пътуват извън България, например.

Тази сутрин  заместник-здравният министър Александър Златанов съобщи, че зелен сертификат ще има и за повторно боледувалите. И то още до края на деня. Тази възможност обаче все още не е налична. От Информационно обслужване обясниха за NOVA, че са им необходими два дни, за да променят системата. Така повторно заразените ще могат да изтеглят своя документ най-рано утре. Месец след въвеждането на зеления сертификат у нас, здравният министър определи този ход като успешен.

„Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните с най-много заразени, с щам, който се разпространява най бързо и протича най тежко. Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Ако на 4 ноември 14-дневната заболеваемост е достигнала пик от 928.3 заразени на 100 хиляди население, то оттогава спада, за да достигне ниво от 669.3. Така три области у нас излязоха от тъмно червената зона. Във Велико Търново, например, кривата падна до 488 на 100 хиляди.

Здравният министър Стойчо Кацаров призова мерките да останат, а имунизацията да продължи, за да посрещнем защитени евентуална пета вълна на пандемията.

„Да използваме този прозорец, който е сега, и да се ваксинираме масово - ако има пета вълна и ние сме ваксинирали 70 -80% от населението, броят на смъртни случаи ще е много по-малък”, допълни още министърът.

COVID-19: Под 9% са положителните проби за денонощие

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.