"Отговорност за представянето се носи още в първите дни след вота", подчерта зам.-председателят на БСП

„Корнелия Нинова би била добър председател на НС, но този въпрос не е обсъждан. Моето мнение е, че когато водим преговори по политиките и хората, които ще ги реализират, трябва паралелно с това да текат и разговори за хората, които ще реализират политиката в парламента". Това заяви в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева” зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Според него Нинова е подала оставка сега, защото парламентарните избори бяха в неделя. "Мисля, че отговорност за представянето на изборите се носи още в първите дни след вота. Това е логичен ход, когато партията постига такъв резултат. Той е изключително нисък - ние станахме четвърта политическа сила. "Оставката на Нинова е подадена - освен, че е обявена публично, има и писмо до всички партийни структури. Има стъпки, които трябва да бъдат извървени", заяви той.

Нинова: Подавам оставка, резултатът ни е катастрофален

По отношение на слуховете, че му е предложен постът на външен министър, той беше категоричен, че „ПП трябва да спре да номинира министри”. И предупреди: „Ще стигнем на етап, на който бяха ИТН в 46-ото НС. Няма логика от една страна да казваш – няма да говорим за хора и за министри, а ще говорим за политики, а след това започваш да предлагаш имена за министри”.

Според  Вигенин подходът и коментарите за ситуацията с РС Македония изискват много задълбочено премисляне на българската политика и запознаване с реалностите и след това – предложения за техните решения. „Призовавам да не се правят прибързани заявления. Да не се проявява особена амбиция. В нашата програма искаме две неща. Първото е НС да потвърди парламентарния консенсус по темата Северна Македония. По този въпрос трябва да търсим максимално широко съгласие за българската политика”, категоричен беше той.

Вигенин подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

„Не е въпросът да продължаваме със същата политика и блокиране на преговорите. Но трябва да имаме широк консенсус и при всички случаи – това, което предстои като решение – трябва да отчита българския национален интерес и историческите реалности”, посочи зам.-председателят на БСП. И допълни: "Нека не прибързваме с едни лековати изявление".

Той коментира и протестът пред турското посолство: „Реакцията на хората е разбираема, но нека отговорност да носят тези, които позволиха това да се случи. Ще бъде наистина срамно, ако позволим Турция да избере президент в неделя. Но това са въпроси на допълнителни разговори и промени в Изборния кодекс. Въпросът е не само пред посолството да се направи протест, но и в неделя всички да излязат и да гласуват”.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.