За усвояването на месото е необходима много енергия

Неправилното хранене може да доведе не само до проблеми с храносмилателната система, но и до депресия. Виктор Жиляев, диетолог и ендокринолог, заяви това пред телевизионния канал "Москва 24".

Според него основният проблем са мазните храни като свинско, овнешко, полуфабрикати и някои млечни продукти. За усвояването на червеното месо е необходима много енергия, която от своя страна може да се използва за възстановяване на нервната система. Освен това не бива да забравяме и вредните елементи, които се съдържат в тези храни.

"Холестеролът, който се съдържа в храни, богати на животински мазнини, увеличава риска от депресия с 40%. Това е установено от учени, които са направили анализ", обяснява Жиляев.

Лекарят призова за умерена консумация на захар: поради колебанията на кръвната глюкоза и инсулина настроението на човек може първоначално да се подобри, но след това рязко да се влоши.

Той посъветва да не се пие прекалено много кафе, особено ако сте уморени. Ако се консумира в излишък, то няма да ви ободри, а напротив - ще ви направи още по-уморени.

Като алтернатива на споменатите продукти, диетологът препоръчва средиземноморска диета, основана на риба, морски дарове, зеленчуци, плодове и растителни масла.