Това се посочва в секретен документ, който германското посолство във Вашингтон е изпратило до Конгреса

Германското правителство призовава Конгреса на САЩ да не налага санкции на "Северен поток 2", тъй като ограниченията могат да отслабят доверието в САЩ. Това се посочва в секретен документ, който германското посолство във Вашингтон е изпратило до Конгреса. В неделя той беше публикувано от портала Axios.

В документа се посочва, че Берлин е решен да изпълни успешно постигнатите по-рано двустранни споразумения от 21 юли с цел укрепване на енергийната сигурност на Украйна и Европа, както и предпазване на Русия от злоупотреба с газопровода за агресивни политически цели.

Според германската страна санкциите на САЩ за „Северен поток 2“ ще подкопаят ангажиментите, поети към Германия в съвместното изявление от 21 юли, ще отслабят доверието в правителството на САЩ и ще застрашат постигането на съвместно изявление, включително в подкрепа за Украйна.

Според документа ограниченията ще навредят на трансатлантическото единство.

„Санкциите срещу съюзник на САЩ ще бъдат само победа за Путин. Обезпокоени сме, че засилването на едностранните действия на Конгреса на САЩ ще подкопае съвместните усилия и сериозно ще отслаби трансатлантическото единство спрямо Русия“, казва се в документа.

Според Берлин, изпълнението на постигнатите през юли споразумения е най-добрият начин за защита на интересите на Украйна и гаранции, че Русия няма да използва енергийните ресурси като оръжие. Германското правителство също така подчертава, че „Северен поток 2“ в момента не представлява заплаха за Украйна, стига да е осигурен разумен транзит на газ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК. 

Източник: БГНЕС