Собственик на имот не може да изкара паркираната си кола

Антипаркинг колчета блокираха автомобил в София. Проверка установи, че те са били поставени след сигнали от граждани за безразборно паркиране на тротоара пред и около дома на Людмил Цветанов. Така той се оказал виновен без вина и с автомобил под обсада. От администрацията обещаха бърза ревизия на поставените колчета и осигуряване на достъп на мъжа до градската пътна мрежа.

„Имам кола, но не мога да си я изкарам от двора. Допреди 10-ина дни излизах нормално, защото нямаше колчета. В деня, в който дойдоха да ги поставят, не ни уведомиха. От Столичния инспекторат само казаха, че ще проверят казуса”, обясни потърпевшият.

 

 

Той посочи, че поставените колчета ограничават достъпа на линейки или пожарни до сградата. „Няма възможност да се излезе от моя дом с автомобил. Единственото, което общината ми позволява, е да си обикалям. Вариантът е да се обадя в ЦГМ и да сигнализирам, че съм спрял неправомерно - да дойде паяк и да я вдигне. Ще я закарат на наказателния паркинг и ще я извадя, за да мога да си свърша работата. Вечерта ще повторя ситуацията, за да си я вкарам пък в двора”, обясни Цветанов.  

 

Отговорът на общината – многократно опитвали да разговарят с Людмил и съседите му в район Връбница. "В момента на монтаж отново е разговаряно с тях. Преди това също им е било разяснено, че трябва да имат проект за транспортен достъп, за да може едно такова преминаване да бъде регламентирано. Транспортен достъп към всяка една сграда трябва да има. Към момента не е представен такъв", посочи Димитър Петров, Център за управление на трафика, СО.

А колчетата били монтирани, защото граждани са настоявали за това. "Имаме десетки, може би стотици сигнали, че там се кара през тротоара, през спирката и това създава опасност за пешеходците. Има такива, които буквално под навеса сме имали случаи да паркират, което най меко казано не е правилно", допълва Петров. 

И така – антипаркинг колчетата остават. А за Людмил остава идеята му как да си кара автомобила - като извика паяк, да го извади от затворения кръг. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.