Специалното изследване се прави периодично от всеки заразен с вируса

Поставени ли са в риск пациентите с HIV у нас? Този въпрос си задават все повече от тях, които от месеци нямат възможност да си направят тест за проследяване на състоянието.  Специалното изследване се прави периодично от всеки заразен с вируса, а причина за проблема се оказва провалена обществена поръчка за доставката им.

Официално, знаем за 3000. Неофициално, те са в пъти повече. Стелиан е част от официалната статистика и никога не е желал да остава анонимен. Защото да си HIV позитивен казва, не е присъда. А да го приемеш, е въпрос на информираност.

 “Бях диагностициран октомври миналата година. Първоначално имах доста голям шок докато разбера и приема това нещо, което се случи. В последствие, аз получих страхотна подкрепа”, заявява Стелиан Енев.

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Днес, 23-годишният младеж живее с HIV спокоен. Провежда лечение, което позволява да не предава вируса на други, както и да не развие СПИН. Всеки, считан за "стабилен" като него, следи развитието на вируса в организма си на 6 месеца, чрез тестове за вирусен товар. “Tака знаеш, че лекарствата, които приемаш работят и че си напълно безопасен за твоите партньори, защото HIV не се предава чрез ръкостискане или слюнка, което е важно да се знае, от прегръдка или от споделяне на чаша”, посочва Стелиан.

Преди няколко дни, когато идва време за поредния тест, Стелиан се отправя към един от петте центъра за лечение и проследяване на HIV в страната. Там обаче, се натъква на това предупреждение - тестове няма.

„Те не могат да излязат заради стигмата на HIV пред Министерство на здравеопазването да протестират като онкологичните пациенти, например и затова техните проблеми се замитат под килима”, посочва  Александър Миланов от  Националната пациентска организация.

Аржентинка се излекува от ХИВ без медикаменти

Че проблем с тестовете, които се доставят чрез обществена поръчка има, от Националната пациентска организация сигнализират още през юли. Тогава става ясно, че поради неосъществената поръчка тази година, малкият брой останали тестове ще се пазят само за приоритетни групи - като бременни, например.

„Тази година обществената поръчка се татрузи повече от половин година. Най-вероятно държавата вече е подписала договор с частната компания за доставка, но докато започне наново да се изследват всички проби със задна дата, ще минат още няколко месеца”, категоричен е Миланов.

В писмо до NOVA, от Министерство на здравеопазването потвърждават прекратената поръчка, заради неподходящи кандидати. Потвърждават и подписания вече преди дни договор за нова доставка. Кога обаче тестовете ще бъдат налични, не става ясно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.