Коментар на родители и директори на училища

В студиото на „Здравей, България” директори на училища и родители обсъдиха как учениците да се върнат в училище.

„МЗ се провали с обществената поръчка на тестовете. Премиерът още на 8 ноември обяви, че децата ще се върнат другата седмица в клас. Един месец след това пак няма развитие. Решението е да излезе заповед, в която да се каже, че училищата могат да купуват тестове и парите ще бъдат възстановени. Другата възможност е да се разреши общините да ги купят. Децата трябва да се върнат на 6 декември в час”, каза  Асен Александров , директор на  51-во средно училище „Елисавета Багряна“ .

Без тестове в индивидуалните часове и изпити в училище

„Искаме оставката на г-н Денков и г-н Кацаров. Това, което сътвориха, е един абсолютен водевил. Видяхме огромните опашки от ученици, които искат да се тестват”, обясни родителят Ралица Вачкова.

„За мен най-важното е да продължи общественият натиск, защото така нещата се променят. Първоначално се казваше, че онлайн обучението е много хубаво, но вече се видя, че училището е незаменимо”, коментира родителят  Магдалена Абаджиева.

„Още утре всички деца трябва да пуснат безусловно в училищата. Тоест, без тестове, сертификати. Няма решение и за децата със специални потребности. Тестовете не са подходящи за тях”, коментира Антонина Кенова, доброволка от Национален инициативен комитет за качествено образование.

Целия разговор гледайте във видеото.