В 6 държави от Общността е имунизирано под 55% от населението

Критики на Европейската комисия към страните с ниски нива на ваксинация, сред които е и България. Комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду посочи шест държави в Общността, в които имунизираните са под 55% от населението. Според комисаря тези държави представляват заплаха за останалите.

България е последна на опашката. У нас едва около 24% от пълнолетните са се ваксинирали с две дози. Дори при предпоследните в подреждането, в Румъния, ваксинацията са завършили близо 40%.

Кириакиду подчерта, че ако само в една страна делът на имунизираните остане нисък, това може да окаже негативно въздействие на здравна обстановка в целия Европейски съюз.

„В момента 77% от възрастните в Европейския съюз и 66 на сто от цялото ни население са ваксинирани. Това означава, че все пак имаме 1/3, които не са ваксинирани. А ваксините са най-добрият начин да се справим с пандемията”, заяви Стела Кириакидис.

„Това, което трябва спешно да се направи, е да продължи увеличаването на ваксинираните. Защото дори една страна членка с ниски нива на ваксинирани може да окаже влияние върху здравната ситуация в целия Европейски съюз”, добави тя.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.