Коментират Нидал Алгафари, Димитър Ганев и Иво Инджов, доц. Спас Спасков, психолога Лилия Стефанова, социолога Кольо Колев, доц. Наталия Киселова

Димитър Ганев, политолог

Социалната криза е най-голямото предизвикателство на новата власт. Инфлацията и вдигането на цени на комунални услуги може да изяде първоначалния кредит на доверие на този кабинет. БСП ще трупа политически капитал със социалния вектор. Всяка една от партиите ще поеме темите, които е защитавала.

Нидал Алгафари, политически PR

Всеки един от министрите ще има лични разговори с Асен Василев, за да му отпусне каквото и да било. Тъкмо Василев ще управлява. За него корупцията няма да бъде спряна, защото промяната трябва да започне от подрастващите.

Иво Инджов, политолог

Спешни мерки за повишаване на нивото на ваксинация със смислена кампания. Гражданите трябва да бъдат убедени в ползите и рисковете. С реформа на КПКОНПИ, както и на модела на прокуратурата ще се изкорени корупцията. Думите на Петков са декларация на надеждата.

Доц. Спас Спасков

Задължаването да се влиза в Народното събрание със зелен сертификат има символно значение и означава, че Министерски съвет казва, че двоен аршин няма да има.

Лилия Стефанова, психолог

Добре е дебатите да са разгорещени, политиката е като спорта, трябва да има енергиен заряд. Заложени са неща, които са нови и звучат красиво и обнадеждаващо. Новите хора са млади, ерудирани и образовани и са имали професионален път преди да са заемат с обществена дейност, което е положително.

 

 

Кольо Колев, социолог

Всяко ново е като „котка в чувал“, но аз съм оптимист и вярвам, че дори да бъдат постигнати само част то нещата, която заявяват Кирил Петков и Асен Василев, резултатът ще е добър. Те ще имат големи проблеми с преодоляване на корупцията, трудна ще е и реформата в съдебната система. Интересите са големи и предизвикателствата ще бъдат не по-малки.

Доц. Наталия Киселова

Новото правителство, ако започне война с прокуратурата, това ще бъде дълъг и агонизиращ процес. Оттеглянето на Иван Гешев е личен въпрос, той може да реши кога и как би го направил. Направят ли промени в закона и във ВСС, те могат да освободят главния прокурор предсрочно.

Ако има трусове в новото управление, те могат да се проявят преди местните избори и преди влизането в еврозоната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова