Премиерът Кирил Петков се срещна с областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали

Държавата ще отпусне пари за справяне с щетите от наводненията, които засегнаха няколко района на страната в последните дни. Това стана ясно след среща между областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали и премиера Кирил Петков. И в момента до Триград и селата в района се стига   само по черен път. А стотиците живеещи там повече от три денонощия останаха без вода. Веднага след пороя, хората в Триград и  района остават откъснати от света. Пътят към тях е блокиран, спират тока и водата.

„Ситуацията с тока бързо се нормализира. Все още водопроводът не е оправен. Също така за кратко имахме светлина в тунела, че може би скоро нещата ще се нормализират, след като бяха допускани спешни доставки по асфалтовия път до Триград. Но вчера, както знаете, багер, който извършва ремонт,  е паднал в реката”, заяви Радост Караиванова.

При инцидента, багеристът успява да се отърве невредим. „Пътят е затворен с изключение на провизии, медикаменти....така че - само за спешни случаи”, категоричен е кметът на Триград Емил Гогушев.

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Доставките стават по обходния черен път. От там минават единствено високопроходими превозни средства. На около 180 км от Триград се намира село Крупник – едно от най-тежко пострадалите села в Югозападна България.  Там са отнесени улици, водопроводи, а няколко къщи са с подкопани основи. Питейна вода в чешмите няма.

„Предприети са спешни мерки от страна на общината – в момента даже се запълват. Работим, всеки ден, включително и онзи ден в дъжда. Просто с природата няма как да се борим”, заяви Иванка Чакалска, кмет на Крупник.

Заради нанесените щети, в Министерския съвет с премиера се срещнаха  областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Те трябва да представят доклади, от които да става ясно какви ремонтни дейности са необходими. След това до края на седмицата ще бъдат извършени огледи от експерти.

Села без ток и затворени пътища след обилните наводнения (ОБЗОР)

„Бяха възложени също така обследване на възможността за търсене на отговорност на лицата които са рехабилитирали инфраструктурата предишните 2 години и въпреки ремонтите се е стигнало до сегашните инциденти”, посочи Лена Бориславова, говорител на правителството.

А в следобедните часове пропадналия в Триград багер беше изтеглен. Но и към момента този път може да се използва само при спешни случаи. Поне докато не бъде изградена нова подпорна стена, казват живеещи в селото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова